Waar is een Goossens bank uit opgebouwd qua frame, veren en vulling?

alles over banken

De ene bank is de andere niet. Dat geldt zowel voor het uiterlijk, maar vooral ook voor de binnenkant. Vaak zien banken er op het eerste gezicht mooi en trendy uit, maar zakken ze na twee jaar intensief zitten opeens door of breekt één van de armleuningen plotseling af. Bij Goossens weten we dat niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant belangrijk is. En dat komt weer ten goede aan het comfort. Je wilt immers een langdurige relatie met je nieuwe bank aangaan.

STERKE CONSTRUCTIE

kwaliteit in huis

Iedere Goossens bank moet aan een aantal eisen voldoen. Het zijn misschien punten waar je in eerste instantie niet over nadenkt, maar deze zorgen ervoor dat je rustig kunt zeggen dat je kwaliteit in huis hebt.BEUKENHOUTEN FRAME

De dragende delen van de constructie is altijd van beukenhout gemaakt en is minimaal 2,5 cm dik.

Dankzij de taaie, veerkrachtige en oersterke eigenschappen is beukenhout bij uitstek geschikt om de romp van een bank te maken. Bovendien splijt deze houtsoort niet, waardoor schroeven zich goed in het hout kunnen verankeren.

STEVIGE POTEN

Om ervoor te zorgen dat poten niet onder de bank uit kunnen breken, verstevigen we de hoeken van de bodemplaat met beukenhouten multiplex.

Spaanplaat voldoet niet volgens onze normen. De schroeven van de poten moeten minimaal 8 mm dik zijn.

VERLIJMDE VERBINDINGEN

De essentiële verbindingen (zoals een pen/gat verbinding) zijn altijd verlijmd. Nieten is hierin uit den boze.

Deze koude verbindingen hebben als risico dat ze los kunnen laten bij zwaarder belasting. Het gevolg: een instabiele bank
"We maken gebruik van de beste elastische singelbanden die van tevoren zijn getest op spanning."
HOUTSCHROEVEN

Waar regelmatig gewerkt wordt met spaanplaatschroeven, gebruiken we bij Goossens speciale houtschroeven.

Deze worden verzonken en op een minimum aantal punten in de constructie verankerd.

RUGLEUNING

Hier gaat het vaak mis. Om kosten te besparen wordt de rugleuning regelmatig van karton gemaakt. Daar schrikken wij ook van.

Geen enkele bank gaat bij Goossens de deur uit zonder hardboard achterzijde van 3 mm dik.

KOPPELMOGELIJKHEDEN

Bij een samengestelde bank horen er twee koppelhaken per element. Vooral bij twee- en driezitters is 1 koppelhaak wegens het gewicht echt te weinig.ELASTISCHE SINGELBANDEN

Singelbanden zijn elastische banden van vijf centimeter breed die op de korte en op de lange zijde in een weefvorm bevestigd wordt. Vooral de Italiaanse banken zijn voorzien van deze vorm van vering, waardoor je meer het gevoel van ‘in de bank zitten’ ervaart.

Afhankelijk van de elasticiteit van de banden kan het comfort per model verschillen. Mindere kwaliteit banken hebben vaak zwakkere singels die hun veerkracht snel verliezen, waardoor je het gevoel hebt dat je door de bank ‘zakt’. Om dit te voorkomen maken we gebruik van de beste elastische singelbanden die van tevoren zijn getest op spanning.

VULMATERIALEN

Naast het frame zorgt ook de afdeklaag voor het comfort. ‘De vulling maakt de bank’ is ons motto. Om je meer inzicht te geven in de verschillende materialen, leggen we ze kort maar krachtig uit.

POLYETHER

De vulling van de meeste zitmeubelen bestaat uit polyether. Polyether is een standaard schuimsoort met een regelmatige celstructuur. In Jip en Janneke taal houdt dat in dat de cellen even groot zijn. Door deze regelmatige structuur kan lucht gemakkelijk door het schuim stromen en kan het schuim makkelijk samengedrukt worden.

Polyetherschuim kan gemaakt worden met veel of weinig lucht. Dit wordt aangegeven met Soortelijk Gewicht (SG). Hoe hoger dit cijfer, hoe beter het schuim in vorm blijft.

De kenmerken op een rijtje:
Normale levensduur
Verpulvert niet
Geurloos
Lucht- en vocht doorlatend
Goede scheurweerstand
Goede rekbaarheid
Geeft geen stof af
Niet brandvertragend

LUXAFOAM

Luxafoam is een soort koudschuim met een onregelmatige celstructuur en een dikkere celwand dan polyether. Doordat de cellen een verschillende grootte hebben, is het voor lucht lastiger om een uitweg te vinden. Het resultaat: het schuim wordt niet samengedrukt waardoor het zijn vorm beter behoudt.

De dikke cellaag zorgt er op zijn beurt voor dat de cellen steviger zijn, maar ook grotere tegendruk biedt naarmate het sterker samengedrukt wordt. Door deze tegendruk wordt kuilvorming tegengegaan en is ook plooivorming minder aan de orde.

De kenmerken op een rijtje:
Lange levensduur
Verpulvert niet
Geurloos
Hoge scheurweerstand
Goede rekbaarheid
Hoog comfortgevoel
Brandwerende eigenschappen
Geeft geen stof af
Niet-allergeen

Kort samengevat kunnen we zeggen dat Luxafoam een hoge comfortstandaard heeft en deze tijdens de gehele levensduur behoudt.

DONS, VLOK EN STAAFJESVULLING

Wat betreft de oh zo ontspannen plofbank wordt het een ander verhaal. Hoewel voor de stevigheid in de zitkussens eerst een basis van polyetherschuim gecreëerd wordt, komt daarbovenop nog een lekkere zachte laag van dons in combinatie met siliconen. De gebruikte veren zijn afkomstig van ganzen. Hier is bewust voor gekozen omdat de vorm van deze veer krom is. De kromming zorgt ervoor dat het materiaal veerkrachtig is, waardoor het kussen ‘vol’ blijft. De siliconen zijn een extra toevoeging en zorgen ervoor dat de veren niet klonteren.

Zo blijft het toch lekker luchtig. De rugkussens hebben geen basis schuimlaag, maar worden geheel gevuld met dons of polyethervlokken/staafjes in combinatie met siliconen. De kussens worden opgebouwd in compartimenten, zodat de vulling zich niet van de ene kant van het kassen naar het andere kan verplaatsen.

Wel zal het materiaal zich in het gebruik verspreiden door het gedeelte waarin het zich bevindt. Het is dan ook raadzaam om de rugkussens dagelijks op te schudden, zodat het inzakken en plakken van de vulling voorkomen wordt.

Ontspannen uitstraling
Verpulvert niet
Comfortabel
Geeft geen stof af
Lucht- en vocht doorlatend
Brandwerende eigenschappen
Kan plooivorming veroorzaken