Is een topmatras noodzakelijk bij een boxspring?


| 8 vragen over boxsprings |

Een topmatras (ook wel een (matras)topper of oplegmatras genoemd) is een dun matras dat je bovenop je gewone matras legt.

Het gebruik van een topmatras is bij een boxspring met gestoffeerd ondermatras noodzakelijk. Het onderste matras is namelijk alleen voorzien van de ondersteunende vering, en bevat niet de volledige comfort laag die in een normaal matras verwerkt is.

Voordelen

Behalve het toevoegen van comfort, heeft een topmatras nog meer voordelen:

Hygiëne
Een topmatras zorgt ervoor dat het onderliggende matras langer schoon blijft. Het topmatras vangt namelijk een groot deel van het vocht en de huidschilfers op die je verliest tijdens het slapen. Bovendien is de tijk van een topmatras kleiner en daardoor makkelijker te wassen dan de tijk van een gewoon matras.

Extra stevigheid
Een topmatras kan de gevoels-stevigheid van je matras beïnvloeden. Voelt je matras te hard aan, maar is het nog te vroeg om deze te vervangen? Dan kan een zachte topper ervoor zorgen dat je voortaan een stuk comfortabeler ligt op je boxspring. Voelt je matras juist te zacht aan en wil je het ligoppervlak verstevigen? Dan is een wat stevig topmatras een goede uitkomst.

Langere levensduur matras
Een topmatras verlengt de levensduur van je matras. Een deel van de druk die je lichaam uitoefent op een matras wordt namelijk opgevangen door het topmatras. Dit wil echter niet zeggen dat een topmatras de afname van de veerkracht of kuilvorming bij een matras volledig kan voorkomen.

Eén geheel
Wanneer je twee losse matrassen hebt in je boxspring, kan het zijn dat de naad tussen de twee matrassen als vervelend wordt ervaren. Een topmatras leg je over beide matrassen waardoor je geen last meer hebt van deze ruimte tussen de twee matrassen.

Nadelen

Een nadeel van een topmatras is dat deze kan gaan schuiven. Dit is echter wel makkelijk te voorkomen door een molton of laken om zowel de topmatras als het matras te doen.

Daarnaast is het goed om in je achterhoofd te houden dat een topmatras weliswaar het comfort van een matras kan verbeteren. Maar een topmatras kan niet een ouder, versleten matras nieuw leven in blazen. Het geheel zorgt voor de beste slaapervaring.