Kan mijn dekbed gewassen worden?

alle vragen over dekbedden

Er gaat niets boven een heerlijk schoon gewassen bed. Je zal vast regelmatig je dekbedovertrek, kussensloop en hoeslaken in de was doen. Maar toch geeft het een fijn gevoel om ook eens je dekbed te een wasbeurt te geven.

Maar is dit eigenlijk wel zo’n goed idee? En kan je zelf je dekbed wassen of moet je hem professioneel laten reinigen? Het een en ander hangt af van het materiaal waar je dekbed van gemaakt is.

Zo was je een donzen dekbed

Regelmatig opschudden en luchten (niet in de felle zon) volstaat om je dekbed fris en luchtig te houden. Het regelmatig wassen van je dekbedovertrek zorgt er bovendien voor dat het dekbed fris en hygiënisch blijft. Het wassen van een dekbed is bij normaal gebruik dan ook niet noodzakelijk. Een donzen dekbed kan gewassen worden volgens de aanwijzingen op het waslabel maar is vaak te groot voor een huishoudwasmachine. Je kunt er voor kiezen om je dekbed te laten reinigen door een stomerij of wasserette.

Wil je je dekbed toch zelf wassen, gebruik dan bij het wassen van een donzen dekbed een fijnwasmiddel (1/3 van de normale dosering) om beschadiging van het dons te voorkomen. Zorg er ook voor dat de vulling na het wassen snel en zeer goed droogt. Gaat het drogen niet snel en goed genoeg, dan kan een indringende geur ontstaan die moeilijk weg gaat. Ondanks dat de wasdroger aangeeft dat het dekbed droog is kan de vulling in de kern nog vochtig zijn. Droog daarom bij voorkeur nog een tweede keer samen met een vochtige doek zodat de wasdroger blijft draaien.

Zo was je een synthetisch dekbed

Voor een synthetisch dekbed geldt eigenlijk hetzelfde. Let goed op de instructies op het waslabel en zorg dat het dekbed goed droog is voor je hem weer in gebruik neemt. Voordeel is dat een synthetisch dekbed vaak op een hogere temperatuur gewassen mag worden en ook iets gemakkelijker te drogen is en de vulling niet gaat “klitten” als het nat is.