Kies ik eetkamerstoelen met houten of metalen poten of eetkamerstoelen met wieltjes?

| Alles over eetkamerstoelen |

Niet alleen het zitoppervlak bepaalt het uiterlijk van je eetkamerstoel, ook de poten vallen op. Maar welke poot kies je voor je eetkamerstoel? Welk materiaal vind je het mooist? En wat zijn de voordelen van wieltjes onder je stoelen?

Wij vertellen het je zodat je de beste keuze maakt.

Houten poten vs. metalen poten

Zowel eetkamerstoelen met houten poten als eetkamerstoelen met metalen poten zijn sterk genoeg en hebben dus beide een goede kwaliteit. Het verschil zit hem vooral in uitstraling. Houten poten ogen voller en zijn vaak tijdloos. Omdat het oppervlakte onder de poot groter is, kun je makkelijker vilt onder de stoelen aanbrengen zodat je vloer beschermd wordt.

Bovendien is hout makkelijk te bewerken waardoor je vaak kunt kiezen uit meerdere kleuren. Metalen poten zijn slanker en meer geschikt in een modern interieur. In onze collectie hebben we ook enkele modellen eetkamerstoelen met wieltjes en is het mogelijk om onder een aantal eetkamerstoelen wieltjes te plaatsen mocht je dat willen.


Eetkamerstoelen met wieltjes

Kies je voor eetkamerstoelen met wieltjes, dan kun je makkelijk van - en aan- tafel schuiven. Vooral als een tafel dicht op een muur staat zijn eetkamerstoelen met wieltjes fijner omdat je je makkelijker kunt bewegen. In ons assortiment hebben we skatewilen en zwenkwielen, die geschikt zijn voor allerlei soorten ondergronden. Ze maken geen krassen en rollen zonder horten of stoten over tegelvloeren, laminaat, parket en betonnen vloeren. De stoelwielen rollen wat minder gemakkelijk over hoogpolige vloerbedekking en vloerkleden. Hiervoor geldt wel: hoe groter de stoelwielen, hoe beter ze rollen. Skatewielen rollen bijvoorbeeld beter over ongelijke oppervlakten omdat de wieltjes groter zijn. 

Hoewel onze stoelwielen in eerste instantie niet zullen zorgen voor krassen, is het wel essentieel om de vloer goed schoon te houden. Want zodra er bijvoorbeeld zand tussen de stoelwiel en de vloer komt, kan dit wel voor krassen zorgen. Ook kan stof of haar van huisdieren en de rollende delen van de wiel komen, waardoor het rollen minder goed gaat en ook dan strepen of krassen kunnen verschijnen. En dat wil je natuurlijk niet. 

Een nadeel van stoelwielen: ze gaan geen heel leven mee. Deze wielen worden namelijk gemaakt van materialen die iets sneller slijten, omdat dit materialen zijn die de vloer juist niet beschadigen. En uiteindelijk heb je vast liever dat je eens in de zoveel tijd je stoelwieltjes moet vervangen, dan heel je vloer. Hoe lang de wieltjes meegaan, is afhankelijk van het gebruik. Een juiste indicatie kunnen we daarom niet geven. Wel is het zo dat zwenkwieltjes - die mooier ogen - iets sneller slijten dan skatewielen. 

In ons assortiment hebben we diverse eetkamerstoelen met wieltjes. Ook is het mogelijk om onder bepaalde eetkamerstoelen, die normaliter niet zijn uitgerust met deze rollers, stoelwieltjes te monteren.

Eetkamerstoelwieltjes zijn verkrijgbaar in onze webshopOnderstel van de eetkamerstoel

Naast het feit dat je kunt kiezen tussen eetkamerstoelen met houten of metalen poten of eetkamerstoelen met wieltjes, is het type poot ook nog van belang. Dit wordt in zijn totaliteit ook wel het onderstel van de eetkamerstoel genoemd. Je kunt kiezen uit drie verschillende onderstellen:6


De traditionele stoelpoot:

Onder je eetkamerstoelen zijn vier poten bevestigd. Deze staan recht onder de stoel, of ze zijn schuin onder het zitvlak van de eetkamerstoel bevestigd.

6


De swingpoot: 

deze stoelpoot zorgt voor meer comfort. Door de constructie van deze poot veert de eetkamerstoel meer dan andere eetkamerstoelen. 

Dat is prettig als je houdt van lang natafelen. Omdat de stoel meer schommelt, is dit misschien wat minder makkelijk tijdens het eten. 

6


De sledepoot:

dit is een variatie op de traditionele stoelpoot, het verschil is vooral de uitstraling. Een nadeel van de sledepoot: onder deze poot kunnen geen wieltjes worden geplaatst.