WAT VOOR POOT WIL IK ONDER MIJN EETTAFEL?

alles over eettafels

Tafelpoten zijn er in allerlei soorten. De meest traditionele zijn natuurlijk de vier poten onder iedere hoek van de tafel. Maar in onze collectie hebben we ook poten in geometrische vormen, zoals een kruispoot.

Traditionele poot eettafel

De meeste eettafels hebben vier poten, met op elke hoek 1, onder het tafelblad. Deze uitvoering is niet alleen heel sterk en stabiel, het is ook nog eens een hele fijne constructie voor als je jonge kinderen hebt die graag onder de tafel door willen kruipen. Een nadeel is dat de tafelpoten, die verkrijgbaar zijn in zowel hout als metaal, ruimte wegnemen voor stoelen. Hoe dikker de poot, hoe minder ruimte voor je eetkamerstoelen. Wil je weten hoeveel ruimte er tussen je eetkamerstoelen moet zitten? Ontdek het via onderstaande knop.

➕ sterk en stabiel
➕ ideaal voor kinderen
➖ neemt ruimte voor stoelen weg

Alles over de ruimte tussen je stoelen

Sledepoot / U poot

De sledepoot, ook wel een u-poot genoemd, is een tafelpoot die aan de kopse kant van het tafelblad wordt geplaatst, aan beide zijden. Die sledepoot bestaat uit twee poten die aan de onderzijde met elkaar zijn verbonden, zoals de letter ‘u’. We hebben in onze collectie tafels met dikke u-poten en eettafel met juist hele slanke u-poten, zowel in hout als in metaal. Kies je voor een slanke sledepoot, dan oogt de ruimte wat opener. Houd er wel rekening mee dat enkele sledepoten alleen met een overstek gemonteerd kunnen worden. Dat betekent dat het tafelblad dan wat uitsteekt ten opzichte van de poot. Als dit het geval is, neemt dit ruimte voor eetkamerstoelen weg.

➕ sterk en stabiel
➕ trendy
➕ oogt ruimtelijk
➕ideaal voor kinderen
➖ kan ruimte voor eetkamerstoelen wegnemen

Trapezepoot, x-poot, a-poot

De trapezepoot, x-poot en a-poot wordt bevestigd aan beide zijden aan de kopse kant van de eettafel, onder het tafelblad. Afhankelijk van hoe dik deze poot is, is het mogelijk dat ook deze tafelpoten ruimte voor eetkamerstoelen wegnemen. En dat laatste gebeurt ook als je kiest voor een trapezepoot, x-poot of a-poot die alleen gemonteerd kan worden met een overstek, dus dat het blad iets uitsteekt ten opzichte van de poot.

➕ sterk en stabiel
➕ trendy
➕ ideaal voor kinderen
➖ kan ruimte voor stoelen wegnemen

Wangpoot

De wangpoot is een tafelpoot die bestaat uit 1 gesloten geheel. Deze wordt aan de kopse kant van het tafelblad geplaatst, aan beide zijden. Let op dat ook voor deze poot geldt dat een aantal van deze varianten alleen gemonteerd kan worden met een overstek. Het blad steekt dan iets uit waardoor de ruimte tussen de poten beperkt wordt en er dus minder eetkamerstoelen aangeschoven kunnen worden. Schuif je vaak wat extra stoelen bij op de kopse kant, houd er dan rekening mee dat je met een wangpoot hier geen beenruimte hebt.

➕ sterk en stabiel
➖ beperkte (been)ruimte

Tafelpoot in het midden

Natuurlijk heb je ook eettafels met een tafelpoot in het midden. Vooral bij ronde en ovale tafels komt deze tafelpoot voor, maar in onze collectie vind je deze poot ook onder een vierkante of rechthoekige eettafel. Het voordeel van deze poot is dat je genoeg ruimte hebt voor eetkamerstoelen, de hele tafelrand is beschikbaar.. Vooral als je kleiner woont en meerdere eetkamerstoelen aan je tafel wilt plaatsen, is de keuze voor een tafelpoot in het midden een prima optie. Wel wordt de beenruimte in het midden van de tafel beperkt, en daar kunnen mensen met lange benen enigszins moeite mee hebben. Daarnaast oogt een eettafel met de poot in het midden wat ruimtelijker, wat ook ideaal is voor een kleinere ruimte. Hoewel al onze eettafels stabiel zijn, is het mogelijk dat een eettafel met deze poot een klein beetje kan wiebelen als je er op gaat hangen.

➕ oogt ruimtelijk
➕genoeg ruimte rondom tafel
➖niet ideaal voor mensen met lange benen
➖kan wiebelen

KRUISPOOT, SPINPOOT EN V-POOT EETTAFEL

De kruispoot, spinpoot en v-poot zijn varianten op de tafelpoot in het midden van de eettafel. Alleen dan zijn ze meer trendy en springen ze eerder in het oog. Ze maken je eet- of woonkamer net wat stoerder. Het voordeel van een dergelijke poot is dat de hele rand van de tafel beschikbaar is, zodat je meerdere eetkamerstoelen rondom de tafel kunt schuiven. Daarnaast oogt de ruimte waarin de tafel staat wat luchtiger en dat is vooral fijn voor als je een kleinere ruimte hebt. En hoewel men op de kopse kant volop beenruimte heeft, kunnen mensen met lange benen die in het midden van de tafel zitten hinder ondervinden van deze poot. Betreft de stabiliteit: eettafels met een kruispoot, spinpoot of v-poot zijn stabiel genoeg, maar kunnen wel een beetje wiebelen als je er op gaat hangen.

➕ trendy
➕ genoeg ruimte voor stoelen
➕ oogt ruimtelijk
➕ niet ideaal voor mensen met lange benen
➖ kan wiebelen

Plaats van de poot

Heb je een tafel waarbij de poten onder de hoeken van de tafel bevestigd zijn, dan heb je alle ruimte voor je benen. Kies je voor een tafel met smalle poten, dan heb je extra veel ruimte voor je eetkamerstoelen, hele brede tafelpoten beperken de ruimte voor de stoelen juist weer. Een nadeel van poten op de hoek van de tafel is dat deze in de weg kunnen zitten als je visite hebt en meer mensen aan tafel wilt plaatsen dan eigenlijk mogelijk is. Zo’n poot is dan alles behalve comfortabel.

Als je kiest voor een poot in het midden van de tafel, bijvoorbeeld een eettafel met kruispoot, heb je dit probleem verholpen. Al kun je dan weer niet met de benen languit en wordt beenruimte dus beperkt. Twijfel je over de keuze van de poot? Kom dan langs in onze winkels en test een aantal tafels. Ga op verschillende plekken zitten, dus in het midden en op de hoek van de tafel, zodat je alle plaatsen aan tafel hebt ervaren en je een weloverwogen keuze kunt maken voor het type poot.

alle winkels

Stabiliteit

Voor welk tafelpoot je ook kiest, iedere poot biedt dezelfde stabiliteit. De constructies worden altijd door ons zelf getest, zodat we kunnen garanderen dat iedere poot stevig is.