Kies ik een rechthoekige, vierkante, ovale of ronde eettafel?

alles over eettafels

Tafels zijn er in allerlei vormen. Je hebt rechthoekige eettafels, die het meest populair zijn, maar ook vierkante, ovale of ronde eettafels. Welke het beste bij jou past, hangt af van de grootte van de ruimte waarin je de eettafel wilt plaatsen en van je leefsituatie. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje zodat je makkelijk een keuze kunt maken.

Rechthoekige tafel

Een rechthoekige eettafel is de meest populaire vorm onder de eettafels. Dit is natuurlijk ook niet zo gek, omdat je veel spullen kunt plaatsen op een rechthoekige eettafel. Of het nu gaat om al het lekkers voor je etentje, of om de studieboeken van je tiener.

Daarnaast is er, afhankelijk van de maat van je tafel, plaats genoeg voor veel mensen tegelijk. Want je kunt makkelijk stoelen aanschuiven. Wel is het zo dat je ruimte vaak wat groter moet zijn, omdat rechthoekige tafels meer plaats in kunnen nemen dan vierkante of ronde eettafels. Daarnaast is het oppassen met kleine kinderen. Zij kunnen zich stoten aan de hoeken van de tafel.

Speciale uitvoering: de semi-rechthoekige eettafel. De semi-rechthoekige tafel heeft aan iedere zijde een lichte ronding. Dit maakt de tafel speelser dan de standaard rechthoekige tafel.

Veel ruimte voor spullen op tafel
Kan tegen de muur aan geschoven worden
Verkrijgbaar in vele maten

Neemt ten opzichte van andere tafels de meeste ruimte in beslag
Kinderen kunnen zich bezeren aan de hoeken van het tafelblad


Vierkante eettafel

Hoewel het lijkt dat vierkante tafels kleiner zijn dan de rechthoekige variant, is niets minder waar. Vaak kunnen er net zo veel personen aan een vierkante tafel zitten. Ook fijn: een van de vier gelijke zijdes kun je tegen de muur schuiven, om ruimte te besparen. Hierdoor is een vierkante tafel geschikt als je een kleine ruimte hebt.

Daarnaast kan een vierkante tafel ook gezelliger zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een spelletje. Bij het spelen van een bordspel kan iedereen gemakkelijk bij het bord. Maar ook tijdens een diner of een borrel is een vierkante tafel een stuk aangenamer, omdat de afstand tussen elkaar kleiner is. Wel heb je hier, net als bij een rechthoekige tafel, te maken met hoeken. Hieraan kan een kind zich bezeren, en dat is minder fijn.

Ideaal voor in kleinere ruimtes, omdat je de tafel tegen de muur kunt schuiven
Gelijke afstand tussen mensen aan tafel en daardoor perfect voor het spelen van een spelletje of andere gezellige gelegenheden

Je kunt niet zo makkelijk extra stoelen bijschuiven
Kinderen kunnen zich bezeren aan de hoeken van de tafel


Ovale eettafel

De meeste meubels in huis hebben een rechte, ronde of vierkante vorm. Dan is een ovale eettafel een welkome aanvulling, het houdt het interieur speels. Bovendien is een ovale eettafel perfect voor een smalle ruimte. De tafel heeft namelijk geen hoeken, waardoor je er makkelijker omheen kunt bewegen. En dat de tafel geen hoeken heeft, is ook fijn als je kleine kinderen hebt rondlopen in huis. Zij kunnen zich minder snel bezeren aan de tafel. Daarnaast maakt een ovale eettafel een gesprek centraler, omdat iedereen aan tafel elkaar makkelijker aan kan kijken.

Speciale uitvoering: de semi- ovale eettafel. De semi-ovale tafel heeft een ovale vorm, maar de kopse kanten zijn recht. Het voordeel hiervan is dat er ook aan de kopse kanten een persoon kan zitten.

Ideaal voor in smalle ruimtes
Extra stoelen kunnen makkelijk worden bijgeschoven
Kinderen kunnen zich minder snel bezeren
Unieke keuze naast alle rechte, ronde en vierkante vormen in huis

Niet tegen een muur aan te schuiven (behalve de semi-ovale variant)


Ronde eettafel

Een ronde eettafel is ideaal als je eetkamer niet zo groot is. De ronde vorm neemt namelijk minder plaats in beslag dan een rechthoekige eettafel. Hierdoor kun je de ruimte zo goed mogelijk benutten. Ook kun je makkelijk rondom een ronde tafel bewegen en is hij ideaal voor je peuters en kleuters, omdat zij zich niet kunnen stoten aan de hoeken van het tafelblad. Ook kun je makkelijk extra stoelen aan een ronde eettafel schuiven.

Daarnaast is een ronde eettafel gezelliger; iedereen kan elkaar aankijken en dat is tijdens een ontbijt, lunch of diner toch veel knusser? Ook is hij perfect voor het spelen van een spelletje. En wist je dat de ronde tafel niet alleen geschikt is voor in je eetkamer, maar dat ie zich ook voor vergaderruimtes heel goed leent. Door zijn ronde vorm kan er namelijk niemand aan de kop van de tafel zitten en is de afstand tussen iedereen die tegenover elkaar zit even groot. Wel is het zo dat aan een ronde eettafel met een diameter van 110 centimeter minder personen kunnen plaatsnemen dan aan een vierkante tafel die 110x110 centimeter groot is.

Speciale uitvoering: de semi-ronde eettafel. De semi-ronde tafel heeft twee lange zijdes met ronde kopse kanten. Je kunt hierdoor met meer personen aan tafel zitten dan bij een rond exemplaar.

Ideaal voor in kleine ruimtes
Makkelijk extra stoelen bijschuiven
Kinderen kunnen zich minder snel stoten
Makkelijk omheen bewegen
Perfect voor het spelen van een spelletje of andere gezellige gelegenheden

Niet tegen een muur aan te schuiven
Er is minder ruimte op tafel

Laat je adviseren

bezoek de winkel of kijk online

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.