Kies ik een rechthoekige, vierkante, ovale of ronde eettafel?

alles over eettafels

Tafels zijn er in allerlei vormen. Je hebt rechthoekige eettafels, die het meest populair zijn, maar ook vierkante, ovale of ronde eettafels. Welke het beste bij jou past, hangt af van de grootte van de ruimte waarin je de eettafel wilt plaatsen en van je leefsituatie. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje zodat je makkelijk een keuze kunt maken.

rechthoekige tafel

Een rechthoekige eettafel is de meest populaire vorm onder de eettafels. Dit is natuurlijk ook niet zo gek, omdat je veel spullen kunt plaatsen op een rechthoekige eettafel. Of het nu gaat om al het lekkers voor je etentje, of om de studieboeken van je tiener.

Daarnaast is er, afhankelijk van de maat van je tafel, plaats genoeg voor veel mensen tegelijk. Want je kunt makkelijk stoelen aanschuiven. Wel is het zo dat je ruimte vaak wat groter moet zijn, omdat rechthoekige tafels meer plaats in kunnen nemen dan vierkante of ronde eettafels. Daarnaast is het oppassen met kleine kinderen. Zij kunnen zich stoten aan de hoeken van de tafel.

Veel ruimte voor spullen op tafel
Veel personen kunnen aanschuiven
Verkrijgbaar in vele maten

Neemt ten opzichte van andere tafels de meeste ruimte in beslag
Kinderen kunnen zich bezeren

3

Vierkante eettafel

Hoewel het lijkt dat vierkante tafels kleiner zijn dan de rechthoekige variant, is niets minder waar. Vaak kunnen er net zo veel personen aan een vierkante tafel zitten. Ook fijn: je hebt geen lange wand nodig, want alle vier de zijdes zijn even breed. Hierdoor is een vierkante tafel geschikt als je een kleine ruimte hebt.

Daarnaast kan een vierkante tafel ook gezelliger zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen van een spelletje. Bij een bordspel bijvoorbeeld, want iedereen kan gemakkelijk bij het bord. Maar ook tijdens een diner of een borrel is een vierkante tafel een stuk aangenamer, omdat de afstand tussen elkaar kleiner is. Wel heb je hier, net als bij een rechthoekige tafel, te maken met hoeken. Hieraan kan een kind zich bezeren, en dat is minder fijn.

Ideaal voor in kleinere ruimtes
Perfect voor het spelen van een spelletje of andere gezellige gelegenheden
Er kunnen genoeg mensen aan tafel plaatsnemen

Je kunt niet zo makkelijk extra stoelen bijschuiven
Kinderen kunnen zich bezeren aan de hoeken van de tafel
Kan krimpen of uitzetten door slechte luchtvochtigheid

3

Ovale eettafel

Een ovale eettafel is uniek zijn soort! De meeste meubels in huis hebben een rechte, ronde of vierkante vorm. Dan is een ovale eettafel een welkome aanvulling, het houdt het interieur speels. Bovendien is een ovale eettafel perfect voor een smalle ruimte. De tafel heeft namelijk geen hoeken waardoor je er makkelijker omheen kunt bewegen. En dat de tafel geen hoeken heeft is ook fijn als je kleine kinderen hebt rondlopen in huis. Zij kunnen zich niet bezeren aan de tafel. Daarnaast maakt een ovale eettafel een gesprek centraler omdat iedereen aan tafel elkaar makkelijker aan kan kijken.

Ideaal voor in smalle ruimtes
Extra stoelen kunnen makkelijk worden bijgeschoven
Kinderen kunnen zich niet bezeren
Unieke keuze

Niet tegen een muur aan te schuiven

3

Ronde eettafel

Is je eetkamer niet zo groot, dan kun je het beste voor een ronde eettafel kiezen als je de ruimte zoveel mogelijk wilt benutten. De ronde vorm neemt namelijk minder plaats in beslag dan een rechthoekige eettafel. Ook kun je makkelijk rondom een ronde tafel bewegen en is hij ideaal voor je peuters en kleuters omdat zij zich niet kunnen stoten aan de tafel omdat deze geen hoeken heeft. Ook kun je makkelijk extra stoelen aan een ronde eettafel schuiven en zitten de personen hierop fijner omdat de poot van de tafel in het midden zit.

Daarnaast is een ronde eettafel gezelliger; iedereen kan elkaar aankijken en dat is tijdens een ontbijt, lunch of diner toch veel knusser? Ook is hij perfect voor het spelen van een spelletje. En wist je dat de ronde tafel niet alleen geschikt is voor in je eetkamer, maar dat ie zich ook voor vergaderruimtes heel goed leent. Door zijn ronde vorm kan er namelijk niemand aan de kop van de tafel zitten en is de afstand tussen iedereen die tegenover elkaar zit even groot. Iedereen is dus gelijk! Wel is het zo dat aan een ronde eettafel met een diameter van 110 centimeter minder personen kunnen plaatsnemen dan aan een vierkante tafel die 110x110 centimeter groot is.

Ideaal voor in kleine ruimtes
Makkelijk extra stoelen bijschuiven
Kinderen kunnen zich niet stoten
Makkelijk omheen bewegen
Perfect voor het spelen van een spelletje of andere gezellige gelegenheden

Niet tegen een muur aan te schuiven
Er passen minder personen aan tafel

45