Interieuradvies voor je woon- en slaapkamer | Goossens Advies over leer onderhoud | Goossens
liefde-voor-leer

Onderhoud - liefde voor leer

Natuurlijk wil je dat je nieuwe zitmeubel zo lang mogelijk meegaat. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het leer zo nu en dan een beetje liefde geven. Ieder leertype vraagt om een andere behandeling. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. We nemen je mee in de wereld van meubelonderhoud en je zult zien dat bij het volgen van dit advies je nóg meer plezier zult hebben van je bank, fauteuil en stoelen.


liefde-voor-leer-sfeerbeeld


Wekelijkse poetsbeurt

Het wekelijkse onderhoud beperkt zich eigenlijk tot het afnemen met een droge tot licht vochtige doek. Dit is vooral om het stof op te nemen. Zorg dat de doek niet te nat is. Voor een bank van Master of Outdoor leer zal het niet veel uitmaken, maar Royal en Buffalo leer zijn gevoelig voor vocht waardoor vlekken kunnen ontstaan. Let erop dat je echt alleen water gebruikt. Chemische reinigingsmiddelen en oplosmiddelen hebben een nadelig effect op het leer.


masterleer-goossens

Masterleer

Master heeft een goede beschermende toplaag die het perfect geschikt maakt voor intensief gebruik. Ondanks de goede bescherming is het belangrijk om dit type leer een aantal keren per jaar te onderhouden zodat de mooie uitstraling van het leer beter behouden blijft. Wij adviseren hierbij de G2O Leather Protection set. De set bestaat uit een beschermer en reiniger. Alvorens de beschermer te gebruiken, is de reiniger eerst aan de beurt. Met behulp van het bijbehorende sponsje worden de vlekken en vuil uit de (micro)poriën verwijderd. De bijgeleverde beschermer biedt extra bescherming en voorkomt uitdrogen/craquelé (= barsten van de toplaag).

outdoor-leer-goossens

Hand ingewassen outdoor leer

Aanvankelijk heeft dit type leer een wat hardere kleurstelling, maar door het gebruik en onder invloed van licht kan het wat kleurpigment verliezen. Old Saddle leeer moet regelmatig én uitsluitend met speciale Old Saddle Wax gevoed worden, minimaal zo’n vier tot vijf maal per jaar. Daarnaast is het aan te raden om het leder geregeld af te nemen met een zachte schone doek, maar het leder mag niet gereinigd worden. Ook niet met lederreiniger, omdat dan de unieke werking van de waslaag verloren gaat.

royal-leer-goossens

Royal leer

Royal leer is een luxe leersoort omdat deze extreem zacht en soepel is. Dit type leer is gevoelig voor vet, vuil, vocht, transpiratie en hoofdvetten. Goed en regelmatig onderhoud is dan ook noodzakelijk. Wij adviseren hierbij de G2O Leather Protection set. De set bestaat uit een beschermer en reiniger. Alvorens de beschermer te gebruiken, is de reiniger eerst aan de beurt. Met behulp van het bijbehorende sponsje worden de vlekken en vuil uit de (micro)poriën verwijderd. De bijgeleverde beschermer biedt extra bescherming en voorkomt uitdrogen/craquelé (= barsten van de toplaag’. Leather Protection set of Protexx Leather Protector 2/3 per jaar

grand-classic-goossens

Grand classic leer

Grand classic leer heeft een beschermlaag van wax. Door intensief gebruik kunnen delen van het zitmeubel lichter worden van kleur. Door het leer 2 x per jaar te behandelen met de producten uit de G2O Leather Protection Set, krijgt het leer de oorspronkelijke kleur voor een groot deel weer terug. Schrik niet als het doekje of sponsje tijdens het aanbrengen soms wat kleur van de bank krijgt. Dit hoort erbij. Oppervlakkige beschadigingen of krassen kunnen door het gebruik van hitte (föhn) worden gecamoufleerd. Let op: Om de originele waxlaag niet te beschadigen, raden we aan om dit leer niet intensief te reinigen (reinigen is op zich prima, maar poets niet te hard).

buffalo-leer-groot-goossens

Buffalo leer

Buffalo leer is opgeschuurd en daardoor zacht. Het is net als Royal leer ook gevoeliger voor vet, vuil, vocht, transpiratie en hoofdvetten. Als dit type leer op sommige plaatsen glad of vet geworden is, kun je dit opwrijven met de Nubuckspons. Wij adviseren bij Buffalo leer de G2O Nubuck Kit set. De Protector (spuitbus) biedt de noodzakelijke bescherming en voorkomt dat vlekken direct in het (open)leer trekken. Het blijft hierdoor langer vlekvrij en mooi. De behandeling met de spuitbus kun je ongeveer 2 keer per jaar herhalen. De reiniger verwijdert effectief vlekken en vuil uit o.a. de (micro)poriën. Tip! Stofzuig het leer minimaal elke 2 weken.

8bruikbare-tips


bekijk hieronder Acht bruikbare tips voor jouw leren zitmeubel:


1.Zon is slecht voor de huid

Ook voor een dierenhuid: dus jouw leren zitmeubel. Directe straling van zonlicht veroorzaakt verkleuring en uitdroging. Probeer het dus te voorkomen.

2.Hydratatie is key

Leer is gevoelig voor droge lucht. Felle zon, maar ook een hoog opgestookte verwarming in de winter droogt de huid uit. Goede en regelmatige ventilatie en een (gevuld!) cv-waterbakje zorgen meestal voor een voldoende luchtvochtigheid van rond de 60 tot 65%.


3.Pas op met verwarmings- bronnen

Luxe leersoorten zoals Old Saddle en Royal zijn gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats zulke meubels dan ook nooit voor of naast de verwarming of open haard. Met 30 centimeter tussenruimte zit je goed.

4.Pas op met scherpe voorwerpen

Lijkt logisch, maar ook minder voor de hand liggende dingen zoals gespen en ritssluitingen kunnen je bank beschadigen. Ook spelende kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op het leer.


5.Kraken

Kraken van leer zijn tegen te gaan door op raakvlakken wat talkpoeder in te wrijven.

6.Vlekken altijd deppen, nooit wrijven!

Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. De vloeistof wordt daardoor juist in de poriën geduwd. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna het meubelstuk af met een zeem.


7.Licht bevochtigen met gedestilleerd water.

Maak de zeem slechts heel licht vochtig. Doel is alleen om stof op te nemen. Natmaken zorgt op den duur weer voor uitdroging. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan leidingwater.

8.Agressieve stoffen zijn een no-go

Bewerk leer nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen. Je doet hier meer kwaad dan goed mee.