WAT IS EEN EFFEN STOF?

Alles over stof

Een effen stof is een fijn of grof geweven stof, een ribstof of velours die bestaat uit een effen kleur. Vaak is het garen van deze stof al gekleurd voordat het geweven wordt, maar dit is niet altijd het geval.

Er kan sprake zijn van stukverf. Dat betekent dat de stof pas gekleurd is na het weven. Kies je voor een effen gekleurde stof in een lichte kleur die pas kleur heeft gekregen na het weven, dan is de kans op verkleuring door zonlicht wat groter.

Leefsituatie

Afhankelijk van je leefsituatie kies je voor een effen fijn geweven of een effen grof geweven stof. Een fijn geweven stof is geschikt voor families met huisdieren. Dit omdat de kans op haaltjes en lussen, die veroorzaakt worden door de scherpe nagels van honden of katten, kleiner is.

En ook als je graag op de bank eet adviseren wij voor een fijn geweven stof te kiezen, omdat de kruimels makkelijker te verwijderen zijn en niet tussen de stof terecht komen. De kwaliteit van een fijn geweven en een grof geweven stof is hetzelfde, het verschil zit hem enkel in de uitstraling.

Uitstraling van effen stoffen

Een effen stof heeft een rustige uitstraling, omdat het enkel bestaat uit één kleur. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het meteen heel saai is, integendeel. Bij ons kun je namelijk de gekste kleuren verkrijgen. Naast de basiskleuren zwart, wit, grijs en bruin, kun je ook gaan voor knalblauw, felgeel of grasgroen. Hiermee kan ook effen gekleurde bank of fauteuil een echte eyecatcher in je interieur zijn.

Plooivorming stoffen meubel

Het kan zijn dat er bij jouw stoffen meubel plooivorming optreedt. Dit is heel normaal, omdat de stof wat losser om het meubel gespannen is. Als dit niet het geval is, is de kans namelijk groot dat de stof scheurt.

Naar mate het meubel wordt gebruikt, is er dus kans op plooivorming. Dat betekent dat kussens eerder vouwen. Door ze op te kloppen, kun je de plooivorming optisch verminderen. Bij losse stofferingen heb je ook de mogelijkheid om de kussens te wisselen of om te draaien. En gebruik bij een vaste stoffering alle zitplaatsen van de bank.

Onderhoud effen stof

Heb je een stoffen meubel in een effen kleur, dan vraagt dit om een vlekbeschermer en onderhoud. Lees alles over het juiste onderhoud van jouw stoffen meubel.

Waar bestaat een effen stof uit?

Voor een effen stof worden diverse materialen gebruikt. Denk aan katoen, linnen, polyester, viscose en polyacryl. De plus- en minpunten van deze stoffen hebben we voor je opgesomd.

Pilling effen meubelstof

Pilling ontstaat omdat overtollige vezels van de meubelstof samenklit met pluizen, stof of vezels van kleding of kussens en plaids. Hierdoor is pilling een materiaal gebonden eigenschap. Of een effen stof gevoelig is voor pilling, hangt af van de samenstelling van de stof. Op de pagina Alles over de stofsamenstelling in onze meubels kom je precies te weten welke stof gevoelig is voor pilling.

Wil je pilling verwijderen? Gebruik dan een pilling-tondeuse. Als je deze op de juiste manier gebruikt, raakt de stof niet beschadigd.

Zitspiegel

Kies je voor een fijn geweven of grof geweven stof in een effen kleur, dan is de kans op een zitspiegel beperkt. Heb je een meubel van een ribstof of velours, dan is de kans op een zitspiegel groter. Een zitspiegel betekent dat je, als je veel op dezelfde plaats gaat zitten, een afdruk krijgt in de bank van de zitplek. Het lijkt op een vlek, maar dat is het niet. Door de platgedrukte haren in de stof, lijkt het op een schaduw.