WAT IS EEN GROF GEWEVEN STOF?

Alles over stof

Een grof geweven stof is een stof die bestaat uit dikkere draden. Het weven van dikkere draden zorgt namelijk voor een grovere structuur, er zit dus meer ruimte tussen de draden dan bij een fijn geweven stof.

"Een grof geweven stof is even sterk als een fijn geweven stof."
Noud

Leefsituatie

Betreft kwaliteit is een grof geweven stof net zo sterk als een fijn geweven variant. Wel is het zo dat een grof geweven stof gevoeliger is voor lussen en haaltjes. Het is daarom mogelijk dat je kat je meubel als krabpaal ziet, of dat de hond met zijn scherpe nagels de grof geweven bank beschadigd.

Heb je huisdieren, maar vind je een grof geweven meubelstof toch de meest perfecte voor je interieur? Zorg er dan voor dat je hond of kat zo min mogelijk op het stoffen meubel zit of leg er een plaid onder. Heeft je lieftallige huisdier toch lussen en haaltjes veroorzaakt? Deze zijn met een naaldje weer terug te halen, maar wees hier wel voorzichtig mee.

Eet je graag op de bank? Kruimels zijn lastiger van een grof geweven stof te verwijderen, omdat deze tussen de draden vallen. Met het meest brede mondstuk van je stofzuiger kun je de kruimels weer verwijderen. Zet de stofzuiger wel op de laagste stand, zo zuigt hij alleen de kruimels op en niet de hele stof.

Uitstraling van grof geweven stoffen

Kies je voor een grof geweven stof, dan heb je nog steeds heel veel keuzes om te maken betreft de uitstraling. Want wordt het een effen gekleurde stof, of juist een gemêleerde waarbij meerdere kleuren met elkaar worden gecombineerd of zelfs een patroon zichtbaar is? En dan zijn er nog tientallen kleuren mogelijk. Zo vind je altijd een kleur die bij je past.

Plooivorming grof geweven stoffen meubel

Plooivorming is onvermijdbaar, ook bij een stoffen meubel. Als een stof te strak gespannen zit om het meubel, bestaat er namelijk de mogelijkheid dat de stof gaat scheuren. Het is dus kwalitatief beter als de stof wat losser om het meubel zit. Wil je plooivorming optisch verminderen, dan kun je de kussens opkloppen. Heb je een losse stoffering, dan kun je de kussens omdraaien. Heb je een vaste stoffering, dan is het belangrijk om zoveel mogelijk van plaats te wisselen.

Onderhoud grof geweven stof

Een grof geweven meubelstof moet worden beschermd tegen vlekken en vraagt om een bepaald onderhoud. Lees alles over het onderhoud van jouw Goossens-meubel.

Waar bestaat een grof geweven stof uit?

Grof geweven stoffen bevatten diverse materialen, ook wel vezels. Materialen die worden gebruikt voor deze stoffen zijn katoen, linnen, polyester, viscose, polyacryl en wol. De plus- en minpunten van deze stoffen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Pillinggrof geweven meubelstof

Pilling ontstaat omdat overtollige vezels van de meubelstof samenklit met pluizen, stof of vezels van kleding of kussens en plaids. Hierdoor is pilling een materiaal gebonden eigenschap. Wil je graag weten of een stof gevoelig is voor pilling, dan is het raadzaam om te kijken naar de samenstelling van de stof. Sommige vezels zijn gevoeliger voor pilling dan andere. Wol is bijvoorbeeld erg gevoelig voor pilling.

Wil je pilling verwijderen? Gebruik dan een pilling-tondeuse. Als je deze op de juiste manier gebruikt, raakt de stof niet beschadigd.

Zitspiegel

De kans is heel klein dat er een zitspiegel optreedt bij een meubel dat gestoffeerd is met een grof geweven stof. Een zitspiegel betekent dat je, als je veel op dezelfde plaats gaat zitten, een afdruk krijgt in de bank van de zitplek. Het lijkt op een vlek, maar dat is het niet. Door de platgedrukte haren in de stof, lijkt het op een schaduw. Dit materiaal is hier beperkt gevoelig voor.