WAT IS VELOURS?

Alles over stof

Hoewel veel mensen denken dat velours en fluweel hetzelfde zijn, is dit niet het geval. Velours is een gesneden variant van fluweel. Hierdoor is velours nog zachter, maar glanst het wel iets minder hard dan fluweel. De stof is vaak zwaarder van gewicht en is flexibel. Daardoor is het een zeer geschikte stof om je meubel mee te stofferen. Velours wordt gebreid of geweven, beide is mogelijk.

"Velours is nog zachter dan fluweel."
Noud

Leefsituatie

Velours is een sterke stof en daardoor erg geschikt voor intensief woongebruik. Dus breng je veel tijd door op je bank of stoel, dan is dat geen enkel probleem. De velours stof is slijtvast, dus jouw velours bank gaat een behoorlijke poos mee.

Daarnaast is de kans op haaltjes en lussen klein, waardoor het niet erg is als je huisdier de kans heeft gekregen om eens lekker te gaan liggen op je velours meubel. Wel willen we benadrukken dat het altijd verstandiger is om een kleedje op de bank te leggen als je graag wil dat je huisdier lekker bij jou op de bank kruipt.

Uitstraling velours

Kies je voor een meubel van velours, bijvoorbeeld een velours eetkamerstoel, dan straalt je interieur direct luxe uit. Dit komt door de glans die deze meubelstof heeft, in combinatie met de aaibare textuur van de stof krijgen de kleuren een extra volle uitstraling. Je kunt kiezen uit diverse kleuren, zo past je velours meubel altijd in jouw interieur. Om de kleur zo intens mogelijk te houden, raden we aan om je meubel uit de buurt van direct zonlicht te plaatsen.

Plooivorming stoffen meubel

Plooivorming bij stoffen meubels is niet tegen te gaan, ook niet bij velours. Als het velours namelijk te strak over het meubel gespannen zit, is de kans groot dat het velours scheurt. Door het opschudden van kussens valt eventuele plooivorming minder op.

Heb je losse kussens, dan kun je ervoor kiezen om deze te wisselen van plaats of om te draaien. Heb je een vaste stoffering, dan is het slim om steeds van zitplaats te verwisselen.

ONDERHOUD VELOURS

Wil je je velours zo lang mogelijk mooi houden, dan heeft deze bepaald onderhoud en vlekbescherming nodig. Lees er alles over het juiste onderhoud.

onderhoud stoffen meubels

WAAR WORDT VELOURS VAN GEMAAKT?

Velours werd vroeger vooral gemaakt van katoen, maar tegenwoordig bevat velours ook linnen, wol en synthetische vezels, zoals polyacryl. Wil je meer informatie over de eigenschappen van deze materialen, dan kun je een kijkje nemen op deze pagina waarop we alles vertellen over de voor- en nadelen van bepaalde vezels.

bekijk de voor- en nadelen

WAT IS DE KANS OP PILLING BIJ EEN MEUBEL VAN VELOURS?

Pilling ontstaat omdat overtollige vezels van de meubelstof samenklit met pluizen, stof, vezels van kleding of kussens en plaids. Hierdoor is pilling een materiaal gebonden eigenschap. Goed nieuws! Velours geeft bijna geen kans op pilling.


ZITSPIEGEL

Kies je voor een meubel van velours, dan moet je er rekening mee houden dat er kans is op een zitspiegel. Een zitspiegel ontstaat doordat de haren van de vezels platgedrukt worden doordat je veel op het meubel zit. Hierdoor ontstaat er een schaduw in de stof, daarom wordt een zitspiegel ook wel eens aangeduid als shadow.

Heb je een bank van velours, dan kun je een zitspiegel voorkomen door alle zitplaatsen op de bank te gebruiken en niet steeds op dezelfde plek neer te strijken. Wil je de zitspiegel die is ontstaan minder zichtbaar maken? Maak dan de stof heel licht vochtig en ruw de stof wat op met een kledingborstel. Doe dit wel voorzichtig! Ook kun je een vochtige theedoek op de plaats leggen en deze een nacht hierop laten rusten.