Kies ik voor een zacht of hard matras?

| 10 vragen over matrassen |

Koop je een nieuw matras, dan is het belangrijk om rekening te houden met je lichaamsgewicht en je lengte, oftewel je Body Mass Index (BMI). Je lichaamsbouw bepaalt namelijk hoe ver en op welke plekken jij in je matras wegzakt.

Maar ook je lengte speelt hierbij een rol. Want een persoon van 80 kilo die 1.60 meter lang is, zakt verder weg in een matras dan een persoon van 80 kilo die 1.95 meter is.Waarom kiezen voor een zacht matras, oftewel een normaal matras?

Als de tabel aangeeft dat je beter kunt kiezen voor een zacht matras, oftewel een normaal matras, heb je een matras nodig die een soepeler comfort biedt. Is je matras namelijk te hard, dan wordt de druk op het lichaam verhoogt. Een gevolg hiervan is dat je vaker gaat draaien in je slaap en dat gaat ten koste van je energie. De kans dat je nog steeds moe bent als je wakker wordt, is dan groter.

Ander nadeel van een te hard matras is dat er pijnlijke drukpunten kunnen ontstaan. En op lichamelijke klachten zit je zeker niet te wachten.

Waarom kiezen voor een hard matras, oftewel een stevig matras? 

Kun je volgens de tabel beter kiezen voor een hard, oftewel een stevig of extra stevig matras? Dan vraagt je lichaam om een ander draagvlak. Het voordeel van een hard matras is dat deze een stevigere ondersteuning biedt.

In een zacht matras kun je namelijk te diep wegzakken waardoor je lichaam harder moet werken om van houding te veranderen en dat kan ervoor zorgen dat je ’s nachts vaker wakker wordt wat niet ten goede komt van je nachtrust.

Persoonlijk slaapadvies

Wij vinden het altijd een goed idee als je in één van onze winkels komt proefliggen. Onze adviseurs staan voor je klaar om je van persoonlijk slaapadvies te voorzien.

maak een afspraak