Is mijn lengte van invloed op de keuze van de juiste relaxstoel?

alles over relaxstoelen

Bij het kiezen van de juiste relaxstoel speelt jouw lengte en lichaamsbouw een belangrijke rol. Samen bekijken we de ideale maat, bijna alle stoelen zijn namelijk te verkrijgen in een small, medium of large uitvoering passend bij jouw lengte. Daarnaast is de stoel vaak helemaal op jouw lichaam aan te passen, van de juiste zithoogte tot de zithoek.

Zo geniet je gegarandeerd van een heerlijk zitcomfort.

De zithoogte
De zithoogte moet zo ingesteld zijn dat je zittend je voeten plat op de grond kan zetten en je knieën een hoek maken van 90*.

Te hoge zithoogte
Een te hoge zithoogte veroorzaakt afhangende benen, de doorbloeding vermindert en er ontstaat vermoeidheid in de benen. Daarnaast bestaat de kans dat je meer naar voren gaat zitten waardoor de steun in je rug wegvalt. Veel mensen denken vaak ten onrechte dat een hogere zithoogte het opstaan vergemakkelijkt. Dit is juist niet het geval, doordat je niet goed met je voeten bij de grond kan heb je meer armkracht nodig. Bovendien kan er bij het opstaan een grotere druk op je enkels en voeten komen te staan, waardoor de kans bestaat dat je door je enkels zakt.

Te lage zithoogte
Bij een te lage zithoogte rusten je benen niet op het zitvlak waardoor de druk over een kleiner oppervlak wordt verdeeld. Opstaan vanuit een te lage zithoogte zorgt voor meer druk op de knieën.

De juiste zithoogte wordt bereikt wanneer de benen in een hoek van ongeveer 90° op de grond staan. Idealiter is de zithoogte ongeveer 2 cm lager dan de hoogte van je knieholten.

De juiste zitdiepte
De zitdiepte van de stoel moet ervoor zorgen dat je de juiste steun in je rug ontvangt zodat je comfortabel kunt zitten. Zorg er hierbij voor dat je met je onderrug tegen de rugleuning aankomt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je lekker zit, maar je komt ook gemakkelijker weer uit de stoel.

Kenmerken te diepe zit
• Je hebt moeite met opstaan.
• De knieholtes komen tegen de zitting.
• Er is een beperkte doorbloeding van de onderbenen.
• Je krijgt last van slapende benen.
• Je schuift ongemerkt naar voren, waardoor je minder steun in de rug hebt.

Kenmerken ondiepe zit
• De zitdruk is te groot op een klein oppervlak.
• Onvoldoende steun aan je benen, waardoor een vermoeid gevoel kan optreden.
• Je bekken gaat kantelen waardoor je geen symmetrische houding meer hebt.

Zithoek
Het is van belang dat de hoeken tussen enkels/voeten, boven- en onderbenen, en bekken-rug (afhankelijk van een actieve of passieve zit) tussen de 90 en 105 graden bedraagt.

Bij een relaxfauteuil kan je deze hoeken naar wens instellen, zodat je zowel bij een zittende, half liggende of liggende houding het lichaam optimaal wordt ondersteund.

Juiste armhoogte
De onderarmen moeten goed worden ondersteund door de armleuningen, dit ontlast de nekwervelkolom. Als de armleuningen te hoog zitten, belast je de schoudergewrichten overmatig, wat pijn in je nek tot gevolg heeft. Let er dus op dat je schouders losjes kunnen blijven hangen als je armen op de steunen rusten.

Lenden ondersteuning
Iedereen heeft een andere rugwervel. Het is belangrijk dat de wervelkolom zijn natuurlijke S-vorm kan behouden en hierin goed ondersteund wordt. De meeste relax fauteuils hebben een aparte lenden ondersteuning in de rugleuning. Hierbij moet je ervoor zorgen dat de bolling ter hoogte van de lenden in de juiste vorm en op de juiste plaats komen. Zo wordt je rug optimaal ondersteund.

Daarnaast moet de rugleuning natuurlijk ook je schouders en rug voldoende ondersteunen.

Een goede ondersteuning aan de rug- en nekwervel
Een goed afgestelde stoel zorgt voor een goede ondersteuning aan rug en nek. Doordat je rug zijn natuurlijke S-vorm behoudt, steunt je gehele onderrug tegen de rugleuning en zit je met ontspannen schouders.