Vloerkleden en allergie, hoe zit het precies?

| 4 vragen over vloerkleden |

Veel mensen kiezen voor een vloerkleed om het interieur meer sfeer en comfort te geven. Maar er zijn ook mensen die vloerkleden juist uit hun huis weren vanwege een huisstofmijt allergie en klachten als eczeem of astma.

Maar is dit wel terecht? Hier lees je er alles over.

Twee redenen om voor een vloerkleed te kiezen bij allergieën

Kussens, dekbedden, maar ook vloerkleden worden gezien als verzamelplek voor huisstofmijt. Maar wist je dat vloerkleden juist kunnen helpen tegen allergieën?
Wij geven je twee goede redenen:

Reden 1

Vloerkleden hebben een stof en pollen-aantrekkende werking. Hierdoor zweven deze niet meer door de hele ruimte maar verzamelen deze zich op en rond het kleed, waardoor deze gemakkelijker te verwijderen zijn.

Tip: Door een extra kleed(je) in de buurt van een looppad of luchtstroming te leggen, bijvoorbeeld in de buurt van een raam of deur, heb je de meeste kans om de fijne stofdeeltjes en pollen op te vangen voordat ze verder door het huis zweven.

Reden 2

Natuurlijke vezels (denk hierbij aan jute en sisal) vangen stofdeeltjes en pollen op en hebben daarnaast het vermogen om deze te neutraliseren. Bijkomend voordeel: deze materialen zijn, net zoals polypropyleen, ook schimmelbestendig.

Het stofvrij houden van je vloerkleed hangt natuurlijk helemaal samen met het onderhoud. Lees hier meer over het schoonmaken en reinigen van je vloerkleed.


Materiaal

Door je vooral te richten op laagpolige vloerkleden of exemplaren gemaakt van synthetisch materiaal speel je altijd op safe, maar er zijn meer alternatieven:

Jute vloerkleden
Dankzij de harde kern van de natuurlijke vezels, kan huisstofmijt zich minder makkelijk in de vezels nestelen. Hierdoor blijven deze er eerder bovenop liggen en zijn ze gemakkelijk op te zuigen. Daarnaast hebben deze natuurlijke vezels het vermogen om stofdeeltjes te neutraliseren.

Sisal vloerkleden
Ook vloerkleden van sisal bevatten natuurlijke vezels en hebben daardoor dezelfde voordelen als jute vloerkleden. Sisal is iets minder grof en een goede optie als jute net wat te ruig is naar jouw smaak.

Katoenen kleden
Katoenen vloerkleden zijn ook een prima optie voor mensen met een allergie. Dit zijn laagpolige kleden waardoor de stofdeeltjes minder gemakkelijk diep de vezel binnen kunnen dringen. Daarnaast zijn deze kleden vaak dun en handzaam, waardoor je ze gemakkelijk kan uitkloppen.


Wil je meer weten over de verschillende materialen? Lees dan hier verder.