Hoe kies ik een vloerkleed?

| 4 vragen over vloerkleden |

Veel mensen vinden het lastig om in te schatten hoe groot een vloerkleed moet zijn. Maar de keuze voor jouw ideale vloerkleed hangt ook samen met het doel waar je het vloerkleed voor wilt gebruiken. Daarnaast is natuurlijk de kleur, de vorm en het materiaal van belang. Kom het vloerkleed dat je op het oog hebt gerust even in onze winkel bekijken en laat je adviseren door onze woonspecialist.

Ondertussen staan hieronder de belangrijkste zaken opgesomd die van belang zijn bij het kiezen van jouw ideale vloerkleed.

Afmeting

Om te bepalen of het formaat past in jouw interieur, kan je het beste de afmetingen van het kleed afbakenen met kranten, karton of zeil, zodat je een goede indruk krijgt van de grootte.

De standaard maten bij Goossens zijn:
• 160 x 230
• 185 x 275
• 200 x 300
• 240 x 340

Welke opstelling je wilt, kan je helemaal zelf bepalen. Kies bijvoorbeeld voor een groot kleed die onder je zitmeubelen doorloopt of juist een kleiner kleed die in het midden van je zitmeubelopstelling ligt.


Vorm

De meest gekozen vorm van een vloerkleed is nog altijd de rechthoek, maar ronde vloerkleden zijn in opmars! Met een rond vloerkleed doorbreek je de strakke lijnen in je huis, wat zorgt voor een speels effect. Wil je lekker variëren? Speel dan eens met het effect van vloerkleed layering door verschillende vloerkleden op elkaar te leggen. Een kleed in de hal of gang is vaak smaller, wat een loper effect geeft en de ruimte een chique twist geeft. Heb je specifieke wensen en kan je nét niet vinden wat je zoekt? Wij bieden ook voor vloerkleden maatwerk aan, zo kunnen we alles naar jouw wensen aanpassen, denk aan kleur, vorm en materiaal!


sfeer-closeup-materiaal-vloerkleed

Woonstijl

Vloerkleden passen in iedere woonstijl. Heb je een voorliefde voor een landelijk interieur? Dan zijn vloerkleden van natuurlijke materialen waarschijnlijk de beste match. In een moderne inrichting kan je gemakkelijk kiezen voor kleurrijke vloerkleden met grafische vormen.

Materiaal
De meeste vloerkleden zijn gemaakt van natuurlijke materialen, denk hierbij aan wol, katoen, kokos en silas. Maar er zijn ook synthetische vloerkleden van polyester. Wollen vloerkleden hebben als voordeel dat ze geen vuil aantrekken en een goed zelfreinigend vermogen hebben. Katoenen vloerkleden zijn kindvriendelijk omdat je deze intensiever kan reinigen. Vloerkleden van zeegras kan je ook buiten neerleggen, leuk om je balkon mee op te fleuren! Synthetische vloerkleden zijn makkelijk schoon te houden en pluist niet. Wil je alle voor- en nadelen van het materiaal weten? Lees dan hier verder.

Functie

Het toevoegen van een vloerkleed brengt meerdere voordelen met zich mee, welk voordeel jij maximaal wilt benutten, hangt samen met de functie die het vloerkleed moet bieden:
Een vloerkleed kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bepaalde gedeeltes van je woonkamer visueel worden afgebakend, zo maak je van de leeshoek of juist de zithoek echt een geheel. Hierdoor oogt de ruimte overzichtelijker en gezelliger.

Naast visuele voordelen heeft een vloerkleed ook wat praktische voorbeelden:
Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de akoestiek. Geluiden als voetstappen worden gedeeltelijk gedempt of geabsorbeerd. Daarnaast is het natuurlijk zo dat vloerkleden warmte isoleren. Een hoogpolig tapijt zal meer warmte vasthouden dan een laagpolig tapijt.TIP
Heb je vloerverwarming? Vraag bij onze woonspecialist na of het vloerkleed dat je op het oog hebt voldoende warmte doorlatende eigenschappen heeft.


Om je vloerkleed zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om het kleed goed te onderhouden. Op deze pagina vertellen we daar meer over.