Hoe kan ik mijn vloerkleed het beste onderhouden en schoonmaken?

alles over vloerkleden

Een vloerkleed is een prachtige blikvanger in jouw interieur, je wilt dan ook dat een vloerkleed lekker lang mee gaat. Vloerkleden zijn vervaardigd van sterke materialen, met het juiste onderhoud kan een vloerkleed lekker lang mee.

Lees hier wat je kan doen qua onderhoud en hoe je onverhoopte vlekken gemakkelijk kan wegwerken.
Algemene onderhoudstips

• Is je tapijt net nieuw? Dan kan het voorkomen dat je tapijt wat garens verliest, dit zijn overtollige garen en dit kan absoluut geen kwaad. Na een aantal keren stofzuigen zal dit een stuk minder zijn.

• Door je tapijt regelmatig te stofzuigen houdt je hem schoon en fris. Neem het hele kleed van rand tot rand mee, zodat je geen delen overslaat. Gebruik bij het stofzuigen de juiste zuigmond met ingetrokken borstelharen.

• Stofzuig ook af en toe de onderkant van het kleed.

• Draai het vloerkleed om de 4 maanden om zogenaamde looppaden in het tapijt te voorkomen.

• Zorg voor een goed ondertapijt. Een ondertapijt geeft het tapijt ondersteuning waardoor de garens beter in de juiste positie blijven staan. Onze woonadviseurs kunnen je hier alles over vertellen.

Eerste hulp bij vlekken

• Gebruik een kleine hoeveelheid tapijtreiniger en een schone doek, laat het schoonmaakmiddel even intrekken en dep de vlek van buiten naar binnen schoon om verdere verspreiding van de vlek te voorkomen. Herhaal dit proces tot de vlek weg is. Reinig de plek daarna nogmaals met lauw water en een nieuwe droge doek totdat ook het schoonmaakmiddel weg is.

• Pas op met schrobben en vegende bewegingen, om verspreiding van de vlek te voorkomen en om de garen van het tapijt in goede conditie te houden is het beter om deppende bewegingen te maken.


Vloeibare vlekken
Maak vloeibare vlekken, bijvoorbeeld van gemorste dranken, zo snel mogelijk schoon. Dit doe je door de vlek droog te drukken en door te deppen. Zo voorkom je dat de vlek zich over het tapijt uitspreid.

Let op! Een wollen kleed kan ongeveer een derde van zijn gewicht absorberen. Kom dus snel tot actie over en hang een wollen kleed eventueel buiten te drogen.

Droge vlekken (eten, straatvuil)
Probeer verdere verspreiding en intrekken te voorkomen door het vuil voorzichtig zo veel mogelijk weg te halen, bijvoorbeeld met een stofzuiger of stoffer en blik. Probeer ook hierbij van buiten naar binnen te werken en heel lichtjes over het tapijt heen te gaan om verder intrekken van het vuil te voorkomen. Blijft er een vlek achter, gebruik dan een schone doek en een klein beetje tapijtreiniger om de vlek te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen resten schoonmaakmiddel op het tapijt achterblijven.

Tip: Leg bij je voor- en achterdeur een schoonloopmat op de grond. Hiermee kan je de hoeveelheid vuil die je onder je schoenen mee naar binnen neemt tot wel 70% verminderen.

Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.