Heb je hier al aan gedacht bij het kopen van een nieuwe boekenkast?

| 7 vragen over boekenkasten |

Een boekenkast is een functioneel meubel: ze geven plek aan tal van boeken en daarnaast kan je ook je mooiste accessoires in de boekenkast uitstallen. De inhoud van de boekenkast zegt dan ook een hoop over jou als persoon. Reden te meer om een boekenkast in huis te halen, een prominente plek te geven én mooi in te delen. Maar welke boekenkast past het beste bij jouw woonwensen? En waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een boekenkast? Je leest hier de meest gestelde vragen.

Welk materiaal kies ik voor mijn boekenkast?

Voor onze boekenkasten maken we gebruik van verschillende materialen, zodat we altijd een boekenkast hebben die je mooi vindt en past bij je woonwensen. Zo kun je denken aan metaal, hoogglans lak, hout of een combinatie van materialen.

Veelal zal je keuze gebaseerd zijn op uitstraling; een zwart boekenkast met metalen accenten staat stoer in een urban industrieel interieur, terwijl je in een sfeervol landelijk interieur juist meer met hout wil werken. Voor boekenkasten gebruiken wij allerlei houtsoorten als eikenhout, notenhout en teakhout. Wil je weten welk soort hout je het beste kunt kiezen voor je boekenkast? Wij vertellen je meer over deze houtsoorten en benoemen meteen de voor- en nadelen hiervan.

MEER OVER ONZE HOUTSOORTEN

Wanneer kies ik voor een boekenkast met deuren en/of lades?

Boekenkasten staan van oudsher bekend om hun open indeling, je boeken staan hierbij overzichtelijk op een rijtje en ze zijn gemakkelijk bereikbaar. Helaas heb je vaak geen complete bibliotheek ter beschikking en moet je slim omgaan met de beschikbare ruimte. Dan is een open boekenkast niet altijd handig! Juist dan is het prettig, als de boekenkast ook opbergruimte biedt. Kies in dat geval voor een boekenkast met deuren en/of lades.

Lades zijn vaak heel handig om kleine spullen en accessoires makkelijk op te bergen, terwijl je grotere spullen juist makkelijker kwijt kunt achter deuren.

meer over deuren, lades en open vlakken

Welke diepte moet mijn boekenkast hebben?

Onze boekenkasten hebben over het algemeen een diepte van 40 centimeter. Dat lijkt wat overdreven voor de gemiddelde paperback, maar vaak wil je ook andere dingen kwijt in jouw boeken kast, zoals leuke decoratie, of ordners. Ook grotere boeken, zoals atlassen en kunstboeken, kun je zo altijd kwijt.

Daarnaast is er voor deze maat gekozen naar aanleiding van andere kasten in dezelfde programma’s. Het ziet er immers raar uit, als de opbergkast dieper is dan de boekenkast.

Kan ik een boekenkast op maat laten maken?

Boekenkasten zijn er in alle soorten en maten; hoge en lage boekenkasten, brede en smalle boekenkasten, zelfs rekken waarin in boeken kunnen hebben we in onze collectie. Toch kan het voorkomen dat jouw wens er nét niet bij zit.

Wij maken geen boekenkasten op maat, maar wij kunnen wel met je meekijken hoe we onze bestaande collectie kunnen laten aanpassen naar jouw wensen. Laat je hierover inspireren en informeren door onze woonspecialisten.

vind een winkel in de buurt

Hoe kan ik een boekenkast het beste indelen?

De inhoud van de boekenkast geeft een beetje weer hoe jij als persoon bent, van welk genre boeken je houdt, welke accessoires je mooi vindt of veel voor je betekenen en misschien plaats je ook wat fotolijstjes in de boekenkast. Omdat de boekenkast zo multifunctioneel is, zit het gevaar erin dat het snel een rommelig geheel wordt. De kunst van het indelen van een boekenkast zit hem in eenvoud en symmetrie.

Zo kan je een boekenkast, behalve op schrijver, ook eens indelen op basis van de kleur van de kaft, of wat dacht je ervan alle boeken om te draaien? De wit/beige kleur van de pagina’s geven een prachtig effect als je dit combineert met andere witte of licht gekleurde accessoires. Daarnaast verdienen sommige boeken juist echt een plekje in de spotlights.

meer over het indelen van de boekenkast

Hoe onderhoud ik mijn (houten) boekenkast?

Koop je een houten boekenkast, dan houd je je boekenkast in de beste conditie door hem regelmatig te onderhouden. Welk onderhoudsproduct je precies gebruikt, is afhankelijk van de afwerking van het hout. Wij vertellen je er alles over en geven ook een paar tips zodat je opbergkast schoon en mooi blijft zodat je er extra lang van kunt genieten.

Vind je de geur van je nieuwe boekenkast niet heel prettig? Met geurstokjes of –buideltjes kun je die luchtjes tegengaan.

meer over houtonderhoud

Kan ik een boekenkast ook als roomdivider gebruiken?

Overweeg je een boekenkast als roomdivider, dan kun je er beter voor kiezen om een daadwerkelijke roomdivider te kiezen waarin je jouw boeken kwijt kunt. Een boekenkast is vaak net te smal voor een functie als roomdivider. Daarnaast zijn veel boekenkasten aan de achterzijde dicht, waarbij een roomdivider aan beide zijden vanuit de kamer een mooi beeld geeft.

bekijk alle roomdividers