• 29-06-2022
  • Woonkamer

1. Bekijk de lichtechtheid van de stof

Of je nu een leren meubel in huis hebt, of een stoffen variant: beide materialen zijn gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Vooral diegene die bestaan uit natuurlijke materialen, zoals katoenen en linnen. In het kader van voorkomen is beter dan genezen, raden we daarom aan om als eerste de lichtechtheid van de stof te checken. Lichtechtheid geeft aan in hoeverre de stof bestand is tegen het verkleuren onder invloed van licht, uitgedrukt op een schaal van 1 tot 8, waarin 1 staat voor de grootste kans op verkleuring en 8 dat de stof goed bestand is tegen verkleuren.

2. Kies een lichte stof

De kleur van het interieuritem speelt ook een grote rol bij verkleuring. Wist je bijvoorbeeld dat een lichte stof veel minder snel verkleurt dan een donkere stof? Wij tippen daarom om te kiezen voor een lichte kleur voor je nieuwe stoffen interieuritem, mits je hem in huis bij een raam plaatst waar veel zonlicht door schijnt. We hebben meer dan 1600 keuzes, dus er zit altijd wel iets moois voor je tussen.

Vraag gratis jouw favoriete stofstaal aan

3. Wissel kussens of meubels meerdere keren

Vind jij nu net die donkere stof mooi met een lichtechtheid van 1 of 2. No worries! Je kunt deze gerust kiezen, maar we raden je dan wel aan om je item zoveel mogelijk op een plek te zetten waar de zon geen kans krijgt. Komt het meubel toch vlakbij een raam te staan, dan adviseren wij aan om zowel de zit- als rugkussens van je bank meerdere keren per seizoen te wisselen. Dit vertraagt de verkleuring, en bovendien is het ook beter om steeds op een ander kussen te zitten zodat er geen kuilvorming ontstaat.

Bekijk alle stoffen banken

Ook in de eethoek kun je een stoelendansje houden als je eettafel zich bij bijvoorbeeld openslaande deuren bevindt. Eetkamerstoelen behouden zo dezelfde kleur.

Alle eetkamerstoelen

Andere tip: verwissel af en toe de complete opstelling van je interieur. Want niet alleen stof of leer verkleurt door de zon, ook hout is zo’n materiaal wat niet houdt van fel licht en dus kan verkleuren als je hem niet goed verzorgt met een beschermende uv-olie of beits. Dus hup, gooi alles in de mix! Is ook nog eens heel leuk, want met dezelfde meubels creëer je steeds een nieuwe look. En met een modulaire bank in huis, is dat nog makkelijker.

Alle elementenbanken

4. Zorg voor zonblokkers

Je kunt natuurlijk ook het zonlicht zoveel mogelijk proberen te blokken. Dat doe je bijvoorbeeld door hoge (kunst)planten te plaatsen op de vensterbank. Of kies voor subtiele raamdecoratie, zoals inbetweens of plissé gordijnen. Die laten nog genoeg licht door voor een sfeervol geheel, en plissé kun je bovendien met de zon mee laten bewegen. Handig om je stoffen bank of fauteuil mee te beschermen.

Bekijk alle stoffen fauteuils

Wil jij verkleuring geen kans geven?

Kies dan voor deze items in een lichte kleur

-20%

Eettafel Stone

1.489,- 1.191,-
1-5 werkdagen in huis
Ontdek meer blogs

En laat je inspireren