• 01-03-2022
  • Stijltips

Start eerst met een analyse

Voor je de plattegrond van een nieuw interieur gaat maken, is het nodig om eerst alle ruimtes te analyseren en je woonwensen en de functies van de ruimtes in kaart te brengen. Misschien wil je wel een grote leefkeuken, en is het nodig om een muurtje te breken. Hoe je zo’n analyse maakt? Dat leggen we je graat uit.

Lees hier over het analyseren van de ruimtes

Tijd voor een vlekkenplan

Geef op een plattegrond - die op schaal getekend is - met cirkels de woonfuncties aan. Dus reserveer met een cirkel ruimte voor de keuken aan, voor de eettafel en stoelen, de bank met salontafel, een opbergkast, etc. Vergeet ook nu niet de vaste elementen op te nemen in deze plattegrond. Geef ook de deuren en hun draairichting in de plattegrond aan. En denk ook aan de loopruimte: een meubel neemt meer ruimte in beslag dan alleen zijn afdruk. Relaxstoelen steken uit, kasten met lades schuiven uit. En natuurlijk wil je ook niet met je boodschappen door een smal pad.

Ontdek alle eettafels

Maak een indeling met meubels op schaal

Nu je weet hoeveel ruimte bepaalde woonfuncties innemen, is het makkelijker om meubels uit te kiezen omdat je nu weet welke afmetingen deze ongeveer mogen hebben. Maar sluit je niet af voor andere mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld verschillende formaten voor je bank, zodat je ziet wat het meubel in de ruimte doet en of het past. Juist met meubels in verschillende afmetingen kun je lekker variëren en is het makkelijker om weloverwogen de juiste indeling kiezen. Je toekomstige interieur wordt zo weer een stukje visueler.

Print jouw meubels op schaal

Je kunt natuurlijk ook in de ruimte zelf aan de slag. Leg bijvoorbeeld kranten op de plek waar de meubels moeten komen. Zo kun je meteen goed uitoefenen of de loopruimte eromheen genoeg is.

Tips voor het inrichten van je zithoek

Maak het luchtig door de bank midden in de ruimte te plaatsen. Zo wordt de looproute eromheen ook gunstig, want er is meer ruimte. Voor meer samenhang kun je een vloerkleed plaatsen, die verbindt losse elementen en zorgt voor meer sfeer. En denk ook aan het plaatsen van een lichtbron, zoals een plafondlamp of een booglamp die over de bank reikt. Pronkstukken met een persoonlijk verhaal verdienen een bijzondere plek mét ademruimte. Zet deze in de spotlight door er een kalm decor omheen te creëren.

Alles voor jouw woonkamer

Tips voor het inrichten van je eethoek

Heb je een lange smalle eetkamer? Dan bespaar je ruimte door een eetbank langs de muur te plaatsen. Een ronde tafel is daarnaast weer ideaal voor een kleine keuken. Deze neemt minder ruimte in beslag en dat is weer fijn voor de routing. Plaats alles in proportie. Heb je hoge muren? Dan kies je voor een hoge kast. Heb je juist hele lage wanden, dan kies je voor dressoirs.

Alles voor jouw eethoek

Stel je interieur samen

met deze sublieme meubels

Goossens Excellent

Hoekbank Prato

2.589,-
Goossens

Salontafel Saar

1-5 werkdagen in huis
499,-
Goossens

Eettafel Carte - Visgraat

1-5 werkdagen in huis
1.099,-
Goossens

Eettafel Zida rond (extra dik blad)

1-5 werkdagen in huis
599,-
Goossens Excellent

Eettafel Mente - Ovaal

1.789,-
Goossens Excellent

Salontafel Enza

649,-
Goossens Eco

Wandmeubel Otik

1-5 werkdagen in huis
739,-
Goossens Excellent

Draaifauteuil Adam

1.129,-
Goossens Basic

Dressoir Vienna

1-5 werkdagen in huis
779,-
Goossens Excellent

3 Zits Montreal

3.199,-
Goossens

Dressoir Vic

2.589,-
Goossens Excellent

Eettafel Gs-1302

2.149,-
Goossens Excellent

Eettafel Floyd

1.899,-

Wil jij je interieur een make-over geven?

Wij nemen je mee op weg naar een nieuw interieur in 5 makkelijke stappen.


Een nieuw interieur
Ontdek meer blogs

en laat je inspireren