• Door: Melanie
  • 21-10-2016
  • Vakmanschap
Gs-collectie-Teun

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat zou zomaar het motto kunnen zijn van meubelontwerper Teun van Zanten. Geen gekkigheden, maar eenvoudig vormgegeven producten van de beste materialen. Dat is waar de inmiddels 73-jarige designer wereldwijd om bekend staat. Een goede reden om de handen ineen te slaan dus. Want bij Goossens hebben we dezelfde gedachtegang. Het resultaat: de GS banken collectie. Teun vertelt zijn verhaal.

1. Hoe lang zit je inmiddels in het vak?

Lang. Eigenlijk wilde ik kunstenaar worden, maar ik bleek beter in het ontwerpen van banken. In 1974 ontwierp ik een moderne collectie voor het Duitse Machalke en het Italiaanse Molinari. Vanaf dat moment hingen er Europese meubelzaken, maar ook Amerikaanse winkels aan de telefoon. 

2. Waar zijn jouw ontwerpen aan te herkennen?

De kubistische vormgeving.  Ik introduceerde deze stroming bij Machalke voordat het een trend werd in zitmeubels. Toch missen veel hedendaagse strakke banken gezelligheid. Het is een kunst om beiden in een bank te verwerken. Met de GS collectie van Goossens is dat – al zeg ik het zelf - weer goed gelukt: minimalisme en warmte zijn mooi in elkaar verweven.

3. Waarom heb je 'ja' gezegd op de vraag om voor Goossens te ontwerpen?

Simpelweg omdat we dezelfde ideeën hebben over kwaliteit. Materiaal en afwerking moeten perfect in orde zijn. Daarnaast is uiterlijk één ding, maar ook comfort mag niet uit het oog verloren worden.

4. Waar heb je je inspiratie vandaan gehaald?

Voor de GS collectie is er geen speciaal inspiratie proces geweest. Mijn inspiratie heb ik in de loop der jaren opgedaan uit mijn kennissenkring, die bestaat uit veel kunstenaars. Maar ook mijn dagelijkse bezigheden en ervaringen hebben tot deze collectie geleid.


5. Zijn  dit typische Teun van Zanten ontwerpen, of ben je uit je comfort zone gestapt?

Het zijn stuk voor stuk kubisten, dus ik ben dicht bij mezelf gebleven. Ik kan zeggen dat het geen revolutie, maar een evolutie is geweest.

6. Wat maakt deze banken - behalve dat jij ze ontwerpen hebt - zo bijzonder?

De gekozen materialen zijn altijd de beste van het beste. Of het nu gaat om leer, stof, hout, bevestiging, veren: op niets is bezuinigd. En zo hoort het ook, want alleen zo kun je kwaliteit garanderen.

7. Op welk model ben je het meest trots?

De GS1504. Deze is mooi door haar eenvoud. Het is een geraffineerde bank met een fijne belijning en ook nog eens heel comfortabel.

8. Kunnen we in de toekomst meer van Teuns hand verwachten?

Misschien. Dit project is in ieder geval goed bevallen!