• 03-09-2018
  • Woonkamer
De tijd van de gezellige avondjes op de bank is aangebroken! Wij spraken met fysiotherapeut Henk Jan Biemond uit Sassenheim voor de beste tips om lekker de hele avond  op de bank te bivakkeren. Of je nu kijkt naar Boer zoekt vrouw, Expeditie Robinson, de ultieme reis van de familie Ragas volgt, lekker gaat Netflixen of van plan bent om heel wat boeken te gaan verslinden. Lees snel hoe je na een lekker lui avondje alsnog fit opstaat. 

Wist je dat meer dan 80% van de volwassenen in Nederland verkeerd zit? De basis van goed zitten, zit hem in een rechte rug, voeten plat op de grond,  ontspannen schouders en een zithoek van ongeveer 90 graden. Toch is dit niet de houding die je automatisch aanneemt als je ’s avonds lekker op de bank ploft. Na een tijdje zak je automatisch een beetje onderuit, of je merkt pas aan het einde van de avond dat je toch een hele tijd scheef op de bank hebt gezeten. Fysiotherapeut  Biemond zegt: “De meest gemaakte fout is te weinig afwisseling in het zitten, een gouden stelregel is dan ook dat je nooit langer dan 15 tot 20 minuten achter elkaar in dezelfde houding zit.” 

Met de voetjes omhoog

Zie je jezelf al lekker languit zitten, met je benen op de salontafel? Vaak zak je ongemerkt steeds een stukje verder naar beneden, met rug- en nekklachten tot gevolg. Ook zijn je knieën op die manier niet voldoende ondersteund.  Wil je na een lange werkdag lekker de benen omhoog? Zorg er dan voor dat je rug zoveel mogelijk contact houdt met de rugleuning. Leg je benen lekker op een hocker of voetenbankje en ondersteun je knieën met een kussentje. Probeer wel op twee billen te blijven zitten en niet schuin op een zij. Zorg dus dat je de positie recht voor de televisie weet te bemachtigen. 

Wil je helemaal relaxed zitten? Kijk dan eens naar de relaxfauteuils of relaxbanken. Dankzij de geïntegreerde voetenbankjes, die je vaak elektrisch kan verstellen, is lekker zitten super eenvoudig!

Benen over elkaar? 

Veel vrouwen zitten graag met de benen over elkaar. Stiekem weet je al dat deze houding niet helemaal oké is, want waarschijnlijk heb je meer dan eens gemerkt dat je been of voet begint te slapen door een beknelde zenuw. Nog minder goed nieuws is het feit dat het hier gaat om een asymmetrische zithouding, doordat je heupen niet helemaal recht naast elkaar zitten heeft dit effect op je wervelkolom, het bekken en de rugspieren. 

Is het toch een hardnekkige gewoonte geworden? Het kan echt geen kwaad af en toe met je benen over elkaar te zitten, zolang je maar goed blijft afwisselen. Vouw ook eens je enkels over elkaar, dit is minder belastend. 

Wist je dat het zitten met je benen over elkaar echt een westerse gewoonte is? In Azië zal je mensen niet snel zo zien zitten, omdat je de onderkant van iemands’ voet kan zien, wordt het als onfatsoenlijk ervaren. 


Lekker even liggen

Heb je de bank even voor jezelf? Dan is even lekker languit liggen natuurlijk ook een prima positie om TV te kijken. 

Maar, waarschuwt fysiotherapeut Biemond nogmaals, ook met een goede zit- of lighouding is het beter om niet langer dan 15 minuten achter elkaar te blijven zitten. “De beste houding is de volgende houding. Verander dus regelmatig van houding en las regelmatig een (plas)pauze in, ga even wat lekkers halen of een rondje met de hond lopen. Zo kom je het nieuwe tv-seizoen wel door!”

Meer fijne banken:

Hoekbank Jonas in fijn geweven stof

2,5 zits arm rechts + ligelement links...

 1.749,-  1.299,-

Hoekbank Dallas

Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen

 2.298,-  1.799,-

Zitbank Wout met relaxfunctie

Verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen

 1.889,-  1.499,-

Zitbank Suite

Verkrijgbaar in diverse kleuren en maten

 989,-  769,-

Zitbank Maxwell

Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen

 1.699,-