• Door: Melanie
  • 16-02-2016
  • Accessoires
Licht-31265

Licht in de duisternis: Verlichtingsadvies

Een lamp is meer dan een lichtbron. Het is een stukje design waarmee je sfeer creëert. En juist dat laatste is waar velen van ons moeite mee hebben. Zo ontstaan er donkere plekken in huis waar je eigenlijk wel wat extra zicht kunt gebruiken, of een slaapkamer die dankzij die enorme industriële lamp nu meer op een operatiezaal lijkt.


Lichtplan

Geen nood, er bestaat zoiets geniaals als een lichtplan. En die kun je zo ingewikkeld maken als dat je zelf wilt. Voor nu hebben we de ‘light’ versie voor je.

plattegrond-26935

Stap 1: Zorg dat de basisverlichting in iedere ruimte goed is. Plafonnières en spots zijn hier meester in.

Stap 2: Bepaal voor ieder leefgebied welke functie het krijgt. Tijdens het avondeten wil je wel wat sfeer, maar je wilt nog wel zien wat je eet. Een hanglamp is dan geschikt. Met een avondje televisie kijken is de behoefte aan licht misschien niet zo groot, maar wél als je een boek open slaat. Een vloerlamp is dan wat je nodig hebt. Die geeft precies dáár licht waar je het nodig hebt. Wandlampen  zijn echte sfeermakers, en staan bijvoorbeeld prachtig in de hal. Tafellampen hebben een dubbelrol. Behalve dat deze op een bijzettafel wat licht in de duisternis geven, is ‘ie ook heel functioneel op een bureau. Is het allemaal een beetje helder?

Stap 3: Dan rest je alleen nog de lichtsterkte te bepalen. Hoe hoger het aantal lumen (niet te verwarren met het aantal watt, die geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt) hoe helderder het licht. Voor de basisverlichting is dat niet zo moeilijk. Met een lamp van 850 lumen is de betreffende ruimte haarscherp in beeld. Voor het lezen van een boek zit je met een lamp van 600-850 lumen goed.

Lamp-21209

G(l)oe(ien)de ontwikkelingen

Anno 2016 draait de wereld steeds meer om een beter milieu. Duurzame producten dragen daar aan bij. De ledlamp is daar een mooi voorbeeld van. Deze lampen hebben gemiddeld 20.000 branduren, wat ongeveer gelijk staat aan 10 jaar. In die tien jaar verbruikt de ledlamp 85% minder stroom dan dat de gloeilamp doet. Deze ontwikkeling is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Het leuke is dat de ledlamp zélf ook een beauty an sich is. Hij is verkrijgbaar in verschillende afmetingen of vormen en zelfs met decoratief kooldraad. Zo maak je je lamp nog iets specialer.

Over speciaal gesproken: heb je al van de Wireless Charging lamp gehoord? Een lamp en draadloze oplader voor je smartphone in één! De lamp laadt de batterij van jouw smartphone op zodra je hem op de lamp legt. Praktisch en mooi, want de lamp ziet er ook nog eens stoer uit. De perfecte lichtbron voor alle gadgetfreaks onder ons.

ledlamp-26864

Nieuwe lichting

Wat trends betreft zien we dat verlichting ook buiten de traditionele lampen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de lightbox met quotes die op dit moment heel erg hip is in woon- of slaapkamer. Ken je deze lichtboxen nu wel en wil je iets originelers? Dan is letterverlichting een gaaf alternatief. De opengewerkte stalen letters zijn voorzien van LEDlampjes, en doen ons denken aan de kleedruimtes van een groots theater. Een beetje Broadway in huis verveelt nooit…

Love-21208
NY-21209

Bekijk ook...