• 13-09-2019
  • Woontrends

Het lichtplan is één van de belangrijkste dingen in huis, maar wordt vaak vergeten. De hoeveelheid licht in huis is sfeerbepalend. Een lichte kamer kan een vrolijk gevoel opwekken of juist enorm koud aanvoelen. Een donkere kamer kan je somber maken of zorgen voor extra sfeer! Met deze 5 tips leggen wij je uit hoe je met een goed lichtplan zorgt voor een perfecte balans.

1. FUNCTIONELE BASIS

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de functie van de ruimte. Wil je graag basisverlichting, sfeerverlichting, werkverlichting of accentverlichting? Maak een plattegrond van je (woon)kamer en zorg dat je de functies per ruimte duidelijk aangeeft. Zo zorg je dat de basis is gelegd en kun je vanuit hier verder werken.

2. SFEER IN HUIS

Nu de basisverlichting in kaart is gebracht, gaan we verder met de sfeerverlichting voor wat gezelligheid in huis. Heb je al lampen die je ook wil opnemen in het nieuwe lichtplan? Test ’s avonds uit hoeveel licht ze geven: zet één lamp tegelijkertijd aan en kijk hoe ver de lamp schijnt. Geef dit aan in je plattegrond met een cirkel, zo worden alle lichtsterkten inzichtelijk. Sfeerverlichting komt het beste tot zijn recht wanneer je donkere en lichte ruimtes afwisselt.


3. WORKAHOLIC 

Zijn er plekken waar je goed licht nodig hebt om bijvoorbeeld te werken? Zorg er dan voor dat er op deze plekken een grote plafondlamp te vinden is met een dimlicht. Zet de lamp op feller licht wanneer er gewerkt moet worden en dim de lamp wanneer je klaar bent met werken, zodat hij kan dienen als pronkstuk in je ruimte.


4. PRONKSTUKKEN

Tijd om de pronkstukken in de ruimte te voorzien van het welverdiende ‘spotje’ in de ruimte. Mooie eyecatchers zoals een royale bos bloemen of een prachtig schilderij verdienen natuurlijk een extra opvallende plek in het interieur. Ook zorgt accentverlichting ervoor dat het effect van de sfeerverlichting wordt versterkt. Plaats een spot boven je favoriete schilderij en speel met licht door een prachtige vaas van onderen te verlichten: dit geeft een verrassend effect op de muur en zorgt voor extra reliëf en sfeer!


5. DE FINAL TOUCH

Eindelijk: het uitzoeken van de lampen! Zorg dat de lampen passen bij je persoonlijke woonstijl. Heb je bijvoorbeeld een chic interieur? Kies dan voor een prachtige kroonluchter zoals hanglamp Acceso. De bijzondere ornamenten zorgen voor een prachtig, sfeervol effect. Extra tip: kies voor (wand)lampen die indirect licht geven (via de muur of het plafond). Zo lijkt je (woon)kamer een stuk ruimer!

Ben je klaar om de perfecte lampen voor jouw lichtplan te selecteren? Bekijk hier onze favoriete lampen! 

Goossens

Tafellamp Thijs

Tafellamp met 1 lichtpunt | metaal |...

 349,-
NIEUW
Goossens Excellent

Vloerlamp Impulse

Verkrijgbaar in diverse kleuren

 409,-
Goossens Excellent

Hanglamp Liando

Hanglamp ovaal met 20 lichtpunten + led onderspot

 1.049,-
Goossens Excellent

Hanglamp Cadenza

Hanglamp met 12 lichtpunten

 1.099,-
Goossens Excellent

Hanglamp William

Hanglamp met 16 lichtpunten | metaal | Bladzilver

 1.499,-