• 26-03-2020

Door kleuren en vormen goed op elkaar af te stemmen, losse items slim te groeperen en ruimte over te laten voor leegte, creëer je al snel een mooi geheel. Om de perfecte balans te vinden, geven we je een aantal handige tips mee. Zo creëer je binnen een paar stappen een prachtig geheel dat gezien mag worden!

Maak een strenge selectie

De eerste stap is om uit te zoeken welke items je het liefst in je kast wilt tonen. Zeker als je een hele verzameling van iets hebt, is het van belang om niet alles te willen laten zien. Een welbekende regel hierin is: less is more! Opruimen is dus het toverwoord.

Vaak is het heel lastig om te bepalen welke dingen weg mogen. Selecteer dus eerst de items die je het mooiste vindt of die een speciale betekenis voor je hebben. Voor de overige spullen kan je altijd nog een ander plekje zoeken in huis, of maak er iemand ander blij mee.

Match de kleuren

Door van tevoren na te denken over de kleuren, bepaal je of je een rustig geheel wilt creëren of juist een opvallende showkast. Ga je voor rust en eenheid? Kies dan voor één kleur, eventueel in meerdere tinten voor het ton-sur-ton effect. Kijk hierbij ook naar de rest van je interieur: het mooiste is als de kleuren ook op andere plekken in je woonkamer terugkomen. Groepeer items met dezelfde kleur, zo vormt het meer een geheel en blijft het uiteindelijke resultaat rustig.

Gek op blauw? Check dan onze 'blue favorites'

Varieer in materialen, vormen en structuren

Het leukste is om lekker te variëren qua items, zodat er heel wat te kijken valt. Denk aan vaasjes, een kandelaar of een fotolijstje. Door porselein, glanzend aardewerk, kristal, en metaal met elkaar te combineren biedt je een verscheidenheid aan materialen en texturen waar je naar kunt blijven kijken. Maak het geheel extra interessant door ook een variatie in hoogtes en vormen te creëren.

Bepaal de posities

Als je varieert in hoogte, kan je het hoogste voorwerp het beste achterin zetten. Om de hoogte in te gaan, kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld een dienblad, een schaal, mand, of een stapeltje boeken. Zet niet alles strak op een rijtje, maar zet de items in kleine groepjes bij elkaar. Probeer om voldoende ruimte tussen de spullen over te laten en behoudt ook bewust wat kale plekken. Zo geef je de gekozen items de aandacht die ze verdienen.

Ook boeken mogen gezien worden

Wil je ook wat boeken kwijt in een open kast? Dit kan een valkuil zijn omdat dit snel een rommelig effect geeft, maar door een stapel boeken neer te leggen in plaats rechtop te zetten, krijg je al een heel ander beeld. Of groepeer de boeken op kleur. Wissel af door de ene kleur neer te leggen en kaften met een andere kleurgroep rechtop te zetten. Zet niet meteen een hele plank vol met boeken, maar wissen af met accessoires. Bijvoorbeeld een mooie vaas of een grappige ornament voor een speelse look.

Eenheid en ritme

Een kastindeling dat in balans is, heeft een bepaald ritme. Door items met dezelfde kleur, materiaal of vorm bij elkaar te zetten zorg je voor eenheid waardoor zij elkaar versterken. Gelijke items als fotolijstjes, kandelaars, boeken, kaarsen, en vaasjes komen veel mooier uit als ze als een geheel worden gepresenteerd dan als ze los in de hele kast terugkomen. Oneven aantallen tonen het mooiste, doordat je net de symmetrie van een opstelling met een even aantal verbreekt. Zo oogt het geheel overzichtelijk, maar mét een speelse touch.

Ook je slaapkamerkast op orde

Ben je blij met het resultaat, en heb je meteen zin om even goed door te pakken? Ga dan direct verder met je slaapkamerkast, want met een slimme indeling kan je meer kwijt dan je denkt. Netjes en overzichtelijk en alles binnen handbereik.

Zo deel je je slaapkamerkast in

Vind je favoriete open kast

OP=OP

Ontdek meer blogs

EN LAAT JE INSPIREREN