• 23-05-2022
  • Eetkamer

Het mooie aan natuursteen is dat het nooit hetzelfde is. Door voortdurende veranderingen en bewegingen in de aardkorst, ondergaat kalksteen langzaam de metamorfose naar marmer. Kleur (van zwart en grijs tot zelfs roze en wit), aders en structuur verschillen iedere keer weer, waardoor marmer, kwartsiet en graniet jouw interieur een uniek tintje geven. Wat zo mooi is, wil je natuurlijk zo mooi houden. Het ene materiaal is daar wat makkelijker in dan de andere. Natuursteen heeft een kleine gebruiksaanwijzing, maar als je die volgt dan kan er weinig misgaan.

1. Impregneer de tafel

Omdat marmer een poreuze natuursteen is, krijg je er makkelijk vlekken en kringen in. Stap één is om het oppervlak van een beschermende laag te voorzien. De impregneer zorgt ervoor dat vloeistoffen niet in de tafel kunnen trekken, maar erop ‘parelen’. Door deze bescherming ieder jaar (zelf) opnieuw toe te passen, weet je acht van de tien vlekken te voorkomen.

Ontdek alle marmeren salontafels

2. Wees voorzichtig met specifieke voedingsmiddelen

Heb je een marmeren of natuurstenen item in huis? Dan staan de volgende voedingsmiddelen op jouw warning list: koffie, thee, koolzuurhoudende dranken zoals cola, wijn, azijn, citroen(sap), sinaasappel(sap) en kerrie. Spatten of morsen betekent niet meteen doffe ellende, maar het is wel slim om er meteen een natte doek overheen te halen. Zo krijgt het geen tijd om in het marmer te trekken met alle gevolgen van dien. Houd visite dan ook goed in de gaten, want zij weten niet dat iedere seconde hier telt.

Alle natuurstenen interieuritems

3. Maak het oppervlak na gebruik schoon

Logisch misschien, maar ook hier gaat het regelmatig mis. Vooral bij keukenbladen is dit een heikel punt, omdat daar nu eenmaal gewerkt wordt. Ga je eerst rustig eten na het koken, dan kan het al te laat zijn en heeft zich er een flinke plek weten te vormen. Soms zie je bij het weglopen een doorzichtige substantie over het hoofd. Door eerst een schone doek over het aanrecht te halen, is dat al getackeld. Kleine moeite, groot plezier!

4. Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen

Ben jij – of is de huishoudster – groot fan van chemische schoonmaakmiddelen? Dan is dit een belangrijke tip om in gedachten te houden. Marmer bestaat voor een groot deel uit kalk. Poetsproducten die in de badkamer het gewenste resultaat geven, zijn voor jouw natuurstenen items funest. Ook zuurhoudende- of schuurmiddelen zijn uit den boze. Natuurazijn, Antikal, bleek en Cif brengen meer schade toe dan dat ze goed doen. Boenen met een schuurspons hoeft ook niet. Daar wordt marmer dof van. Water, eventueel met een drupje afwasmiddel op een zachte doek will do.

5. Gebruik onderzetters

Beschermen, beschermen, beschermen. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat jouw tafels voorzien zijn van onderzetters, zodat koffie en rode wijn geen kans krijgen om kringen te creëren. Maar ook wat eten betreft is het slim om wat extraatjes op tafel te zetten. Placemats voor als er kerrie-rijk eten op tafel staat bijvoorbeeld en serveerplankjes of dienbladen om (uitgeknepen) citrusvruchten op te laten rusten.

Bekijk alle marmeren bijzettafels

Toch een vlek op marmer, wat nu?

Is er toch een ongelukje gebeurd, of heb je iets over het hoofd gezien bij het schoonmaken? Geen paniek, voor alles is een oplossing. Door de plek met staalwol zachtjes op te poetsen is het grootste probleem vaak al geklaard. Ook een onderhoudsmiddel voor natuursteen doet goed zijn werk. Vaak helpt het ook om gekleurde vlekken even te laten voor wat het is. Door het poreuze materiaal kan de verkleuring soms ook lichter worden en/of verdwijnen. Heb je alles geprobeerd? Dan is er altijd nog de optie om je marmeren meubel te polijsten. Dan is ‘ie weer als nieuw!

Deze natuurstenen woonitems

geven jouw interieur een unieke uitstraling

OP=OP

Salontafel Caesar

349,-
1-5 werkdagen in huis
Ontdek meer blogs

en laat je inspireren