Heb je hier al aan gedacht bij het kopen van een nieuw matras?

alles over matrassen

Wil je een nieuw matras? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Want waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van een matras?

Je vindt hier de meest gestelde vragen.

Welk matras past bij mijn slaaphouding en kies ik voor een hard of zacht matras?

Een matras bepaalt voor 80 procent het comfort van het bed. Dus is het belangrijk dat je een passend matras vindt, een matras op maat dus. Iedereen slaapt namelijk anders: de één slaapt op zijn buik, terwijl de ander liever op zijn zij of juist op zijn rug slaapt.

Als je een nieuw matras koopt, dien je rekening te houden met je slaaphouding. Want een zijslaper heeft andere ondersteuning nodig, dan een buikslaper.

meer over slaaphouding

Kan een matras ervoor zorgen dat ik het ’s nachts niet te warm en niet te koud heb?

Ja! Niet alleen de dikte en vulling van je dekbed bepaalt of je het ’s nachts warm of koud hebt, maar ook de laag onder je – je matras dus – zorgt voor de temperatuur in bed. De afdeklaag van het matras speelt hier een belangrijke rol in.

Voor de koukleumen hebben we matrassen met een afdeklaag die zorgt voor een stijging van de temperatuur. Voor degenen die het juist snel warm hebben, hebben we matrassen in onze collectie die zorgen voor meer verkoeling.

meer over de juiste temperatuur in bed

Wat is een afdeklaag in een matras en welke soorten zijn er?

Ieder matras heeft een afdeklaag. Die zorgt onder andere voor het comfort van je matras en een goede houding tijdens het slapen.

Je kunt kiezen voor een matras met een afdeklaag van gelschuim, koudschuim, latex en visco. Iedere variant heeft bepaalde eigenschappen. Welke je kiest is afhankelijk van je slaapwensen en – behoeften.

Meer over afdeklagen van matrassen

Welke soorten matrassen zijn er en waaruit zijn ze opgebouwd?

Een matras bestaat uit een binnenkern, een afdeklaag en een matrastijk. Deze drie lagen bij elkaar vormen uiteindelijk het matras. Ieder matrasonderdeel heeft weer veel varianten die elk hun natuurlijke eigenschappen hebben.

meer over de lagen van matrassen

Wat zijn comfortzones in een matras?

In onze collectie vind je matrassen met 5 en 7 zones. Iedere zone zorgt voor de gewenste ondersteuning van een bepaald lichaamsdeel.

Belangrijke lichaamsdelen, en dus zones, die ondersteunt moeten worden zijn hoofd & nek, schouders en heupen. Zo blijft namelijk de ruggenwerf in optimale positie en worden lichamelijke klachten voorkomen. Het slaapcomfort stijgt aanzienlijk.

Meer over zones van matrassen

Wat zijn de voordelen van een vochtregulerend matras?

Iedereen verliest ’s nachts vocht: gemiddeld zo’n 300 tot 500 milliliter per persoon per nacht. Als je veel vocht verliest terwijl je slaapt, is het erg vervelend als je bed klam aanvoelt.

Met de aanschaf van een vochtregulerend matras, is een vochtig bed verleden tijd. Zo’n matras absorbeert vocht, slaat het op en staat het weer af aan de omgeving. Dat slaapt een stuk fijner en vooral hygiënischer!

meer over vochtregulerend matras

Hoe houd ik mijn matras zo lang mogelijk fris?

Een matras is een behoorlijke investering. Daarom wil je er zo lang mogelijk profijt van hebben. Over het algemeen heeft een matras een levensduur van 8 tot 10 jaar, mits je het matras regelmatig lucht en keert. Onze matrassen kun je zowel in de lengte als breedte keren. En zorg ook voor een matrasbeschermer en een hoeslaken. Zo ben je verzekerd van een fris matras!

meer over matras onderhoud

Hoe maak ik mijn matras op?

Je matras beschermt je het beste tegen bacteriën, transpiratievocht en huidschilders met een molton en hoeslaken. Deze twee zijn heel makkelijk om je bed heen te spannen, omdat beide producten veel elasticiteit bevatten.

meer over matras opmaken

Ik heb een ander matras nodig dan mijn partner, wat nu?

Het kan zijn dat je partner en jij nogal verschillen van postuur. Of dat jullie allebei een andere slaaphouding aannemen in bed. Jij slaapt bijvoorbeeld liever op je zij, terwijl je partner juist een echte buikslaper is. Dat is helemaal niet erg. Want ook al koop je een tweepersoonsbed, dat hoeft niet meteen te betekenen dat je ook een tweepersoonsmatras aanschaft. Het is namelijk ook mogelijk om twee verschillende matrassen in één bed te plaatsen.

meer over verschillende slaapbehoeftes