Hoe kan ik mijn vitrinekast of buffetkast het beste indelen?

| Alles over vitrine- en buffetkasten |

Als twee kasten bij uitstek geschikt zijn om je meest dierbare kostbaarheden in te showen, dan zijn het de vitrinekast en de buffetkast. Je kan je persoonlijke accessoires, souvenirs en verzamelingen stofvrij en veilig buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren neerzetten.

Maar, omdat deze kasten voor een groot gedeelte open zijn, maakt hen dit extra opvallend. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om deze kasten mooi in te richten. Alles staat immers in het zicht. Het is dan ook een kunst om je kast mooi maar functioneel in te richten. Met een paar handige tips and tricks creëer je al snel een mooi geheel.

De onderkant van een buffet- of vitrine kast bestaat vaak uit lades en ruimtes die worden afgesloten met kastdeuren.

In het bovenste gedeelte, dat vaak wordt afgesloten door deuren van glas, kan je je mooiste decoraties kwijt. Voor de buffetkast kan je hierbij denken aan (antiek) servies en zilveren bestek. In je vitrinekast kan je hier van alles in kwijt, van Voor zowel de buffet als servieskast geldt: glaswerk komt altijd mooi uit in een buffetkast. Dus zet je fraaiste karaffen en kristallen glazen maar mooi in the picture!

Buffetkasten

Bij de buffetkast, die doorgaans in de keuken of eetkamer staat, biedt dit de mogelijkheid om hier bijvoorbeeld je vazen, schalen en pannen op te slaan, of dat speciale kerstservies dat maar eenmaal per jaar uit de kast wordt gehaald.


alle buffetkasten


Vitrinekasten

Voor de vitrinekast kan je hier je seizoensgebonden accessoires in kwijt, zodat je een paar keer per jaar gemakkelijk kan afwisseling qua decoratie. Staat de vitrinekast in de werk- of studeerkamer? Dan is dit een prima plek voor relatiegeschenken, overtollige administratie of (studie)boeken).


alle vitrinekasten

Om de perfecte balans te vinden in het zichtbare gedeelte van je kast, geven we je een aantal handige tips mee, zo creëer je een prachtig geheel dat gezien mag worden!

Maak een strenge selectie

Zeker als je een hele verzameling van iets hebt, is het van belang om niet alles te willen tonen. Selecteer de items die je het mooiste vindt of die een speciale betekenis voor je hebben.

Match de kleuren

Door van tevoren na te denken over de kleuren, bepaal je of je een rustig geheel wilt creëren of juist een opvallende showkast. Ga je voor rust en eenheid? Kies dan voor één kleur, eventueel in meerdere tinten voor het ton-sur-ton effect. Kijk hierbij ook naar de rest van je interieur: het mooiste is als de kleuren ook op andere plekken in je woonkamer terugkomen. Groepeer items met dezelfde kleur, zo vormt het meer een geheel en blijft het uiteindelijke resultaat rustig.

Varieer in materialen, vormen en structuren

Het leukste is om lekker te variëren qua items, zodat er heel wat te kijken valt. Denk aan vaasjes, een kandelaar of een fotolijstje. Door porselein, glanzend aardewerk, kristal, en metaal met elkaar te combineren biedt je een verscheidenheid aan materialen en texturen waar je naar kunt blijven kijken. Maak het geheel extra interessant door ook een variatie in hoogtes en vormen te creëren.

Bepaal de posities

Als je varieert in hoogte, kan je het hoogste voorwerp het beste achterin zetten. Om de hoogte in te gaan, kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld een dienblad, een schaal, mand, of een stapeltje boeken. Zet niet alles strak op een rijtje, maar zet de items in kleine groepjes bij elkaar. Probeer om voldoende ruimte tussen de spullen over te laten en behoudt ook bewust wat kale plekken. Zo geef je de gekozen items de aandacht die ze verdienen.

Groepeer

Het woord groeperen heb je nu al een paar keer voorbij zien komen, door items met dezelfde kleur, materiaal of vorm bij elkaar te zetten zorg je voor eenheid waardoor zij elkaar versterken. Gelijke items als fotolijstjes, kandelaars, boeken, kaarsen, en vaasjes komen veel mooier uit als ze als een geheel worden gepresenteerd dan als ze los in de hele kast terugkomen. Oneven aantallen tonen het mooiste, doordat je net de symmetrie van een opstellen met een even aantal verbreekt. Zo oogt het geheel overzichtelijk, maar mét een speelse touch.