WELKE BANK PAST BIJ MIJ?

ALLEs over banken

Wil je een nieuwe bank? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Want waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van een bank?

Je vindt hier de meest gestelde vragen.

HOE KIES IK HET JUISTE FORMAAT EN DE JUISTE OPSTELLING?

Het kiezen van het juiste formaat en de juiste opstelling zijn bepalend voor je hele woonkamer. Om zeker te zijn dat de bank past kan je het beste de formaten van de bank opmeten en dit nabootsen in je woonkamer. Op die manier is goed te zien hoeveel ruimte hij precies inneemt. Heb je een nieuw huis gekocht? Maak dan een plattegrond van je huiskamer en knip de meubels op schaal.

Daarnaast wil je natuurlijk ieder gezinslid een lekkere zitplaats geven, maar kies je hierbij voor een hoekbank, of toch een 3-zits bank, aangevuld met één of twee losse fauteuils?

meer over formaat en opstelling

WELKE FACTOREN BEPALEN OF EEN BANK NU ECHT LEKKER ZIT?

Bij het kiezen van een bank is belangrijk te bepalen waarvoor je hem wilt gebruiken. Is het een actieve zitbank? Bekijk dan de banken met een kort zitgedeelte. Meer op zoek naar een relaxbank? Laat dan je oog vallen op een wat diepere bank met zachte kussen.

Wil je er ook op liggen, dan is de lengte van de bank belangrijk en is een hoekbank ook een goede optie. Een uitgesproken relaxbank kun je actiever maken door er grote kussens op te leggen, hierdoor kun je rechter op zitten. Bepaal dus eerst het voornaamste gebruiksdoel en bepaal daarmee of je een actieve of een luiere zit wilt.

meer factoren die het zitcomfort bepalen

WELK TYPE BANK PAST BIJ MIJN WOONSTIJL?

Een bank is, mede door het formaat, een ware eye-catcher in je woonkamer. Daarnaast is het een behoorlijke investering, waarbij het fijn is als een bank ook heel wat jaren mee kan. Het is dus belangrijk een bank uit te kiezen die past bij jouw interieurwensen. Houdt je van een landelijk interieur? Dan is een landelijke bank, met haar brede armleuningen en grote zachte zitkussens een goede match.

Ben je meer van de strakke lijnen, ranke poten, een stevige zitting en opvallende kleuren? Dan kan je beter voor een moderne variant gaan. Vind je zo’n landelijke plofbank te rommelig en een moderne bank te strak? Ga dan voor een bank met een tijdloze uitstraling, uitgevoerd in stoer leer of een stoffering in mooie aardetinten uit onze urban industrieel collectie. Wil je een meer verfijnde uitstraling? Banken binnen de woonstijl elegant chic hebben een elegant pootje, zijn afgewerkt met luxe materialen en hebben een klassieke look.

meer over verschillende stijlen

WELKE STOFFERING PAST BIJ MIJN LEEFSITUATIE?

De keuze voor stof of leer hangt niet puur en alleen af van de gewenste kleuren waarin de stoffering leverbaar is. Ook andere factoren zoals belasting en gebruik zijn een must om hierin mee te nemen. Voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren zijn onderhoudsarme en robuuste stofferingen in sommige gevallen beter geschikt dan een fijn, zuiver leer in lichte kleuren.

Daarom is het handig bij de aankoop al goed na te denken waar de bank komt te staan, wie de gebruikers zijn en hoe deze gebruiksmomenten eruit zien en aan welke eisen je bankstel moet voldoen.

Meer voor- en nadelen van stoffering

HEBBEN DE STOFFEN KANS OP PLOOIVORMING?

Bij alle bekledingsstoffen is het een normaal verschijnsel dat er plooivorming ontstaat. Plooivorming wil zeggen dat er plooien of rimpels ontstaan in de leren of stoffen bekleding. De mate van plooivorming wordt bepaald door de onder stoffering, de intensiteit van het gebruik en het oppervlakte. Plooivorming ontstaat doordat de vulling door gebruik een beetje inzakt en zachter wordt, dit gebeurt al meteen zodra het meubel in gebruik is genomen.

Bankstellen met grote zit-oppervlaktes hebben een grotere kans op plooivorming, denk aan 3-zitsbanken met 2 zitvlakken. Doordat er, om scheurende stiknaden te voorkomen, iets meer marge is genomen op de bekleding en de vulling langzaam inzakt, zie je plooien ontstaan. Dit is niet te voorkomen. Plooivorming is een product eigenschap en maakt de meeste zitmeubels eigenlijk alleen maar mooier.

HOE GEVOELIG IS EEN STOFFEN BEKLEDING VOOR ZONLICHT?

Fel zonlicht tast de kleuren aan van elk bekledingsmateriaal. Probeer de inval van direct en fel zonlicht dan ook te vermijden. Elke stof die onder invloed van zonlicht staat, kan op den duur verbleken. Zet je bankstel dus niet pal voor een grote raampartij die op het zuiden is gericht. Een vitrage voor het raam kan de lichtintensiteit al behoorlijk verminderen.

Zorg er daarnaast voor dat het meubel niet te dicht bij een warmtebron zoals een verwarmingselement of kachel staat. Te veel warmte kan zorgen voor uitdroging, wat de kwaliteit van de stoffering en/of het schuim nadelig kan beïnvloeden

WAT BETEKENT PILLING ?

Pilling wordt veroorzaakt door losse vezel deeltjes, wrijving van een kledingstuk of intensief stofzuigen en borstelen. Pilling komt dus niet alleen voor bij wollen- of katoen stoffen maar ook bij mixen met synthetische stoffen als polyester. Je stoffen bankstel kan dus ook wat pilling vertonen.

Zogenaamde pils zijn eenvoudig te verwijderen met een ‘textielscheerapparaat’, ook wel ‘pluizentondeuse’ genoemd. Wacht hier niet te lang mee en gebruik nooit een schaar of ander scherp voorwerp. De pilling heeft geen negatieve invloed op de levensduur van de stof.

WAAR IS EEN GOOSSENS BANK UIT OPGEBOUWD QUA FRAME, VEREN EN VULLING?

De bank is de eyecatcher van je interieur en daarnaast misschien wel het meest geliefde meubel in huis. Zo’n belangrijk familie item vraagt natuurlijk om kwaliteit en comfort. En wat vooral belangrijk is: een bank die lang mee gaat. Kwaliteit staat bij Goossens voorop! Daarom gebruiken we alleen de beste materialen: De dragende delen van de constructie is altijd van beukenhout gemaakt en is minimaal 2,5 cm dik. We gebruiken veelal nosagveren als ondervering.

Daarnaast zijn sommige banken voorzien van elastische singelbanden, die uiteraard een strenge selectie hebben ondergaan. Als vulmaterial gebruiken we polyether of luxafoam, die beiden een lange levensduur hebben. Daarnaast hebben we ook specifieke eisen voor de schroeven, de koppelhaken en andere verbindingen.

meer over de opbouw van een goossens bank

WAT BETEKENT MARTINDALE?

De Martindale test is een internationaal erkende test waarbij gemeten wordt hoe snel de weefsel draden slijten of poolweefsels kaal worden onder een apparaat wat een zekere druk op de stof uitoefent. Hoe hoger de waarde van de martindale, hoe slijtvaster dat de stof is. De waarden lopen voor meubelstoffen uiteen van 6.000 voor decoratieve stoffen tot minimaal 20.000 voor projectstoffen. De test wordt uitgevoerd met behulp van een gewichtje die een bepaalde druk beoefend op een wrijf nok. Deze nok maakt constant draaiende bewegingen over het te testen stuk stof. Wanneer er drie draden zijn gebroken, is het aantal toeren Martindale vastgesteld. Dat toerental bepaalt de kwaliteit van de stof. Eventuele gaatjes, vaalheid, pilling, grip en structuurverandering worden ook meegenomen in de beoordeling.

In onderstaand overzicht zie je een overzicht van de gebruiksklassen:
• Decoratief gebruik tot 6.000
• Licht woongebruik: tot 20.000
• Normaal woongebruik vanaf 20.000
• Intensief woongebruik vanaf 30.000
• Zeer intensief woongebruik/ publieke functie vanaf 40.000

HOE KAN IK MIJN BANK HET BEST ONDERHOUDEN?

Elk type stoffering vraagt om een ander onderhoudsschema. Een stoffen bank kan heel onderhoudsvriendelijk zijn, waarbij sommige leersoorten een specifieke behandeling vragen. Andersom kan het ook voorkomen dat een bepaalde fijngeweven stof juist iets kwetsbaarder is dan een bank van bijvoorbeeld dik master leer. Het is daarom goed om te weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende stoffen en leertypes, en hoe je ze het best kunt onderhouden. Ieder leertype vraagt namelijk om een andere behandeling. Bij Goossens adviseren we overigens om ten alle tijden om gebruik te maken van onze vlekbescherming. Deze beschermt jouw meubel en voorkomt veel voorkomende huishoudelijke vlekken, zoals drank- en voedselvlekken.

Meer onderhoudstips voor je bank

WELKE VERSCHILLENDE TYPE HOEKBANKEN ZIJN ER?

Hoekbanken zijn er in alle soorten en maten. Grofweg kunnen we de volgende types onderscheiden: de klassieke hoekbank, de L-bank, de loungebank, de chaise longue, de U-bank en de elementenbank, ook wel de modulaire bank genoemd. Daarnaast hebben we relaxbanken die ook in de vorm van een hoekbank worden aangeboden. Deze zijn vaak voorzien van een elektrisch verstelbare relaxfunctie en hoofdsteun. Waarbij er een uitschuifbare voetensteun naar voren komt.

meer over verschillende soorten hoekbanken