WAT IS EEN RIBSTOF?

Alles over stof

Een ribstof heeft zachte ribbels in de lengterichting van de stof. De stof bestaat meestal uit synthetische vezels, waardoor de stof heel erg sterk is. Ribstof wordt ook wel corduroy genoemd.

"Ribstof is een hele sterke stof."
Noud

Leefsituatie

Een ribstof heeft een zeer goede kwaliteit. De stof is zeer sterk en daarom geschikt voor intensief woongebruik. Dus wil je graag dat je meubel tegen een stootje kan, dan is het een slimme keuze om voor ribstof, oftewel corduroy, te kiezen. Wel is het zo dat een ribstof bij intensief gebruik eerder kans heeft op een zitspiegel. Hierover vertellen we je later meer.

Uitstraling van ribstof

Meubels met een ribstof zie je vaak terug in een landelijk interieur. Deze corduroy meubelstof heeft een mooie uitstraling en voelt heerlijk zacht aan. Door het gebruik van synthetische vezels, is een ribstof goed bestand tegen direct zonlicht. Jouw stoffen meubels, zoals eetkamerstoelen van ribstof, verkleuren dus bijna niet en blijven extra lang mooi.

Plooivorming stoffen meubel

Welke stof je ook kiest, een stof geeft altijd kans op plooivorming. Dit omdat de stof altijd iets losser om het meubel wordt gespannen. Als de stof te straks gespannen is, scheurt hij eerder en dat wil je natuurlijk niet. Door de kussens regelmatig op te kloppen, kun je plooivorming optisch verminderen. Heb je losse kussens, dan kun je deze wisselen van plaats of omdraaien. En als je gekozen hebt voor een bank met losse stoffering, dan kun je ervoor kiezen om steeds op een andere plek te gaan zitten.

Onderhoud

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw ribstoffen meubel, is het nodig om je meubel te onderhouden en te beschermen met een vlekbeschermer. Hoe? We leggen je graag uit hoe je je stoffen meubel het beste onderhoudt.

Waar wordt ribstof van gemaakt?

Een ribstof wordt meestal gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester, polyacryl en katoen. Wil je meer weten over de eigenschappen van deze vezels? Wij vertellen je de voor- en nadelen.

Wat is de kans op pilling bij een ribstoffen meubel?

Pilling ontstaat omdat overtollige vezels van de meubelstof samenklit met pluizen, stof, vezels van kleding of kussens en plaids. Hierdoor is pilling een materiaal gebonden eigenschap. Goed nieuws! Ribstof is niet gevoelig voor pilling.

Zitspiegel

Kies je voor een ribstof, dan moet je rekening houden met de kans op een zitspiegel. Dat betekent dat als je vaak op je meubel zit, de haren van de stof platgedrukt worden en de stof op die plek een donkerdere uitstraling krijgt waardoor het op een vlek lijkt. Dit is echter niet zo.

Om een zitspiegel te voorkomen, raden we aan om alle zitplaatsen te gebruiken. Dus heb je een corduroy bank, dan kun je iedere dag een ander plekje kiezen. Wil je de zitspiegel die is ontstaan minder zichtbaar maken? Maak dan de stof heel licht vochtig en ruw de stof wat op met een kledingborstel. Doe dit wel voorzichtig! Ook kun je een vochtige theedoek op de plaats leggen en deze een nacht hierop laten rusten.