Hoe onderhoud je je houten meubels?

alles over hout

Houten meubels vragen om een goed onderhoud. Met het juiste onderhoudsmiddel blijven je houten tafel en houten kast langer mooi. Welk onderhoudsproduct jij nodig hebt voor jouw houten meubel, hangt af van de afwerking van het hout. Die afwerking van het hout beschermt tevens je houten meubel tegen invloeden van buitenaf.

Er zijn diverse afwerkingen mogelijk: soft touch lak, olielaag, transparante lak en een hoogglans of zijdeglans lak. Om jou een zo goed mogelijk onderhoudsadvies te geven van jouw houten Goossens meubel, vertellen we je per afwerking welk onderhoud je meubel nodig heeft.

1. Soft touch lak

De soft touch lak is een beschermende laklaag die geschikt is voor eikenhout, notenhout en beukenhout. Nadat het hout is voorzien van een soft touch lak blijft het hout zijn natuurlijke matte uitstraling behouden en ook de nerf van het hout blijft zichtbaar én voelbaar. Hierdoor krijgt het hout een natuurlijke, ietwat stoere uitstraling.

De lak zorgt dat er minder kans op kringen is, ook eventuele krasjes die ontstaan door het gebruik van het houten meubel zijn vaak niet goed zichtbaar. Ontstaan er onverhoopt toch wat kleine oneffenheden zoals krasjes, dan zijn deze heel makkelijk weg te poetsen met de Soft touch polish Care Kit. Wij raden aan om je houten meubel vier tot zes keer per jaar te behandelen met deze set om jouw houten meubel fris en schoon te houden.

2. Olielaag

Is je houten meubel afgewerkt met een olielaag? Dan zal het hout minder snel vloeistoffen opnemen waardoor de kans op vlekken en kringen heel klein is. De olie dringt zich namelijk in het hout, waardoor het hout verzadigd raakt. Wel moet worden gezegd dat olie niet dezelfde bescherming geeft als een laklaag. Een voordeel van deze afwerking is dat de natuurlijke uitstraling behouden blijft. Het hout gaat niet glanzen en de nerf van het hout blijft voelbaar.

Eikenhout, notenhout, teak, en beukenhout zijn geschikt voor deze olielaag. Om je meubel zo lang mogelijk mooi te houden, is het raadzaam om je meubel drie keer per jaar te behandelen met onze Greenfix set.

3. Transparante laklaag

Heeft jouw eikenhouten of beuken meubel een transparante laklaag? Dan is je houten kast of houten tafel beschermt tegen de meeste oneffenheden. De kans op kringen en vlekken is namelijk zeer gering. Ontstaan er ondanks de beschermende laklaag toch krasjes op je meubel, dan kun je je meubel behandelen met de meubelolieset, die na de juiste behandeling de krasjes weer camoufleert.

Door je houten tafel of houten kast ongeveer drie keer per jaar te behandelen met deze meubelolieset, houd je je houten meubel lekker fris en heb je er extra lang plezier van.

4. Whitewash finish

Heeft je meubel een mooie white wash finish? Behandel je whitewash meubel dan regelmatig met de Greenfix White Care Kit. Deze unieke set heeft een reinigende en verzorgende werking die extra bescherming biedt tegen vocht, uitdroging en vlekken. Bovendien intensiveert het de transparant witte kleur en worden de karakteristieke nerven en noesten van het hout weer mooi opgelicht.

Door je houten tafel of kast ongeveer drie keer per jaar te behandelen met deze Care Kit, blijft je je houten meubel voorzien van de witte laag en geef je je meubel extra bescherming mee, voor jarenlang woonplezier.

5. Onbehandelde houten meubels

Om de natuurlijke uitstraling van een houten meubel te behouden, kan het zijn dat een houten meubel niet behandeld wordt met een beschermende laklaag of olie-afwerking. Wil je dit meubel toch beschermen tegen kringen en vlekken, dan kun je het behandelen met de Woodcare & repair set. Omdat je meubel geen beschermlaag heeft en het voor de levensduur van je meubel wel belangrijk is om het hout te voeden en vetvrij te houden, raden wij aan om vier tot zes keer per jaar je houten meubel in te wassen met dit onderhoudsmiddel. Let op! Voor het behandelen van teakhout bieden we een aparte Care Kit.

Het voordeel van een houten meubel, zoals een houten kast of tafel, is dat als je een lelijke vlek hebt gemaakt in het meubel, deze makkelijk te verwijderen is door het hout een beetje op te schuren. Omdat er geen laklaag is gebruikt ter bescherming, kun je deze ook niet beschadigen.

Hoe maak je een houten meubel schoon?

De eettafel is tegenwoordig het centrale punt in jouw huis. Aan tafel eet je, lees je de krant, maken kinderen hun huiswerk en drink je samen met visite een kop koffie. Het is dan ook belangrijk dat je houten eettafel makkelijk schoon te maken is. Kruimels verwijder je het beste met een droge of een licht vochtige doek. Doe dit iedere dag om je meubel zo fris mogelijk te houden. Is er een glas drinken omgevallen? Zorg er dan voor dat je de tafel meteen met een droge, schone theedoek droog te deppen. Doe dit ook als je tafel voorzien is van een beschermende laag. Zo blijven eventuele gevolgen beperkt.

5 tips om je hout langer mooi te houden


  1. Luchtvochtigheid

  Zorg voor een goede luchtvochtigheid van 50 tot 60%. Hout kan ‘werken’.

  2. Zonlicht

  Pas op met zonlicht. Hout is gevoelig voor verkleuring.

  3. Onderhoud

  Onderhoud je houten meubel minimaal drie keer per jaar, afhankelijk van de houtsoort, met het juiste onderhoudsproduct.

  4. Schone doek

  Heb je een houten eettafel? Dan raden wij aan om je tafel iedere dag af te nemen met een licht vochtige schone doek.

  5. Onderzetters

  Gebruik altijd onderzetters onder glazen en hete pannen die je op een houten tafel plaatst.


Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.