HEB JE HIER AL AAN GEDACHT BIJ HET KOPEN VAN EEN BOXSPRING?

alle vragen over boxsprings

De combinatie van een luxe uiterlijk en uitstekend slaapcomfort, maken van de boxspring een geliefd meubel. Doordat je een boxspring voor een groot deel kan samenstellen op basis van jouw persoonlijke behoeften, kan je zowel op basis van jouw slaapwensen, als op basis van jouw interieurwensen het perfecte bed samenstellen.

Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je een boxspring wilt kopen? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.


Wat is een boxspring?

Een boxspring bestaat in de basis uit een box met metalen veren: een comfortabele basis met een optimale drukverdeling van hoek tot hoek. Een boxspringbodem heeft bonellveren of is voorzien van pocketveren. Hiermee ben je verzekerd van een goede veerkracht over het gehele oppervlak, in combinatie met een optimale ventilatie. Bovenop de bodem ligt een boxspringmatras. Deze is vaak mooi gestoffeerd in de kleur en stof die je wenst en geeft dankzij de mooie afwerking een extra luxe effect. Als kers op de taart bevat een boxspring een  topmatras, die je kan afstemmen op jouw persoonlijke wensen op het gebied van slaapcomfort. Met deze onderdelen biedt een boxspring zeer veel comfort, mede doordat je behalve een comfortabele matras ook een mee verende bodem hebt. Over het algemeen zijn boxsprings wat hoger dan houten bedden, wat zorgt voor een prettige instaphoogte.

alle boxsprings

Wat is het verschil tussen een bed en een boxspring?

Uiteraard zijn er wel een aantal verschillen tussen een bed en een boxspring. Zo is een boxspring altijd inclusief de bedbodem – box - en het matras. Een bed daarentegen wordt verkocht zonder deze benodigdheden. Daar moet je dus nog wel even aan denken. 

meer verschillen

Wat zijn de voor- en nadelen van een boxspring?

Dat je lekker slaapt op een boxspring moge duidelijk zijn. Het is dan ook niet voor niks dat veel hotelkamers zijn voorzien van zo’n heerlijke boxspring. Maar wat maakt een boxspring nou zo uniek? Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

voor- en nadelen van een boxspring

Is een topmatras noodzakelijk bij een boxspring?

Een topmatras is niet bij alle boxsprings noodzakelijk. Maar kan wel extra comfort bieden. Daarnaast brengt het toevoegen van een topmatras ook andere voordelen met zich mee. Denk aan een langere levensduur van je matras, extra stevigheid en hygiëne.

meer over topmatrassen

hoe stel je een boxspring samen?

De basis van een boxspring bestaat uit een boxspringbodem en een matras. Welk matras, al dan niet in combinatie met een topmatras, bij je past is afhankelijk van meerdere factoren. Door een hoofd en voetbord toe te voegen maak je je boxspring helemaal af. Natuurlijk draagt dit niet bij aan het slaapcomfort, maar geeft het bed wel een extra luxe uitstraling. Daarnaast heb je de keuze uit meerdere stoffen of zelfs een (kunst)leren bekleding, in vele kleuren. Zo kan je je boxspring zowel op basis van je slaapwensen, als op basis van je interieurwensen helemaal naar wens samenstellen.

meer over het samenstellen van je boxspring

Wat is de hoogte van een boxspring?

Een boxspring bestaat uit verschillende onderdelen: een boxspringbodem, een matras en een topmatras. Deze onderdelen hebben allemaal invloed op de uiteindelijke hoogte. Zo zijn sommige poten hoger dan de ander en zijn de topmatrassen verkrijgbaar in verschillende diktes.

De hogere instaphoogte is een geliefde eigenschap van de boxspring, naast prettig in- en uitstappen staat de boxspring ook op een fijne werkhoogte bij het verschonen of opmaken van je boxspring.

Een vlakke bodem of een (elektrisch) verstelbare bodem, wat is mogelijk?

Met een elektrische bedbodem kan je het hoofd- of voeteneind lekker even omhoog zetten. Zo is je lichaam volledig ondersteund maar kan je lekker even je benen tot rust laten komen, of juist nog even lekker wat lezen in bed, voor je gaat slapen. Toch is een elektrische bodem een duurdere optie. Lees hier welke afwegingen je kan maken bij het kiezen van een vlakke of elektrische bodem.

meer over bedbodems

Hoe lang gaat een boxspring mee?

Goed nieuws! Een boxspring gaat ongeveer 25 jaar mee. De matrassen in de boxspring gaan ongeveer 15 tot 18 jaar mee en het topmatras 8 tot 10 jaar. Doordat het topmatras als eerste de druk verdeeld en het transpiratievocht opvangt, blijven de boxspring matrassen langer gespaard en gaan deze langer mee dan een gewoon matras.

De levensduur van je boxspring is wel afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan reiniging en onderhoud, mate van intensief gebruik (denk hier bijvoorbeeld aan het lichaamsgewicht) en blootstelling aan direct zonlicht. Lees hier meer over het correct onderhouden van je boxspring. Zo ziet je boxspring er zelfs over 25 jaar nog als nieuw uit!

meer over de levensduur