Heb je hier al aan gedacht bij het kopen van een boxspring?

| 8 vragen over boxsprings |

De combinatie van een luxe uiterlijk en uitstekend slaapcomfort, maken van de boxspring een geliefd meubel. Doordat je een boxspring voor een groot deel kan samenstellen op basis van jouw persoonlijke behoeften, kan je zowel op basis van jouw slaapwensen, als op basis van jouw interieurwensen het perfecte bed samenstellen.

Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je een boxspring wilt kopen? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.


Wat is een boxspring?

Een boxspring is een extra hoog en dubbeldik bed. Een boxspring is opgebouwd uit een boxspringbodem met daar bovenop een matras. Beiden zijn vaak mooi gestoffeerd in de kleur en stof die je wenst en desgewenst aangevuld met een topmatras. Een boxspring geeft zeer veel comfort, omdat je behalve een comfortabele matras ook een mee verende bodem hebt. Een goede boxspringbodem is opgebouwd uit een bodem met bonellveren, al dan niet in combinatie met pocketveren. Zo ben je verzekerd van een goede veerkracht over het gehele oppervlak, in combinatie met een optimale ventilatie.

Wat is het verschil tussen een ledikant en een boxspring?

Uiteraard zijn er wel een aantal verschillen tussen een ledikant en een boxspring. Zo is een boxspring altijd inclusief de bedbodem – box - en het matras. Een ledikant daarentegen wordt verkocht zonder deze benodigdheden. Daar moet je dus nog wel even aan denken. 

Meer verschillen


Wat zijn de voor- en nadelen van een boxspring?

Dat je lekker slaapt op een boxspring moge duidelijk zijn. Het is dan ook niet voor niks dat veel hotelkamers zijn voorzien van zo’n heerlijke boxspring. Maar wat maakt een boxspring nou zo uniek? Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

De voor- en nadelen van een boxspring

Is een topmatras noodzakelijk bij een boxspring?

Een topmatras is niet bij alle boxsprings noodzakelijk. Maar kan wel extra comfort bieden. Daarnaast brengt het toevoegen van een topmatras ook andere voordelen met zich mee. Denk aan een langere levensduur van je matras, extra stevigheid en hygiëne.

Meer over topmatrassen


Hoe stel je een boxspring samen?

De basis van een boxspring bestaat uit een boxspringbodem en een matras. Welk matras, al dan niet in combinatie met een topmatras, bij je past is afhankelijk van meerdere factoren. Door een hoofd en voetbord toe te voegen maak je je boxspring helemaal af. Natuurlijk draagt dit niet bij aan het slaapcomfort, maar geeft het bed wel een extra luxe uitstraling. Daarnaast heb je de keuze uit meerdere stoffen of zelfs een (kunst)leren bekleding, in vele kleuren. Zo kan je je boxspring zowel op basis van je slaapwensen, als op basis van je interieurwensen helemaal naar wens samenstellen.

Meer over het samenstellen van je boxspring

boxspring-kopen-sfeer-desktop-v1

Wat is de hoogte van een boxspring?

Een boxspring bestaat uit verschillende onderdelen: een boxspringbodem, een matras en in de meeste gevallen een topmatras. Deze onderdelen hebben allemaal invloed op de uiteindelijke hoogte. Zo zijn sommige poten hoger dan de ander, maar kan je er ook voor kiezen de boxspring bak gewoon op de grond te zetten. Ook matrassen zijn er in verschillende diktes, van 16 cm tot maar liefst 25 cm. Al dan niet in combinatie met een topmatras bepaal je uiteindelijk de instaphoogte van de boxspring.

De hogere instaphoogte is een geliefde eigenschap van de boxspring en een van de comfort verhogende eigenschappen. De ideale hoogte kan je bepalen door op het bed te gaan zitten: Als de hoek van je knieën 90° is heb je de juiste hoogte gevonden.

Een vlakke bodem of een (elektrisch) verstelbare bodem, wat is mogelijk?

Met een elektrische bedbodem kan je het hoofd- of voeteneind lekker even omhoog zetten. Zo is je lichaam volledig ondersteund maar kan je lekker even je benen tot rust laten komen, of juist nog even lekker wat lezen in bed, voor je gaat slapen. Toch is een elektrische bodem een duurdere optie. Lees hier welke afwegingen je kan maken bij het kiezen van een vlakke of elektrische bodem.

Meer over bedbodems


Hoe lang gaat een boxspring mee?

Goed nieuws! Een boxspring gaat ongeveer 25 jaar mee. De levensduur is wel afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan reiniging en onderhoud, mate van intensief gebruik (denk hier bijvoorbeeld aan het lichaamsgewicht) en blootstelling aan direct zonlicht. Lees hier meer over het correct onderhouden van je boxspring. Zo ziet je boxspring er zelfs over 25 jaar nog als nieuw uit!

Meer over de levensduur