Hoe maak ik een lichtplan?

alles over verlichting

Bij het inrichten van een huis denken mensen vaak als eerste aan de vloer en de raambekleding, daarnaast maken we een keuze tussen behang of verf en staan de meubels centraal. Verlichting is iets wat vaak achteraf nog moet worden toegevoegd. Terwijl het maken van een goed lichtplan juist essentieel is: verlichting heeft namelijk zowel een functionele als een sfeer verhogende functie. Op deze pagina nemen we je stap voor stap mee in het maken van een lichtplan.


7 STAPPEN VOOR EEN PERFECT LICHTPLAN

01.

Maak een plattegrond van je woonruimte. Plaats je meubels op de plattegrond. Teken ook in op welke plekken je spiegels of schilderijen wilt plaatsen. Markeer met kruisjes (bij wandcontactdozen) of rondjes (bij aansluitpunten op het plafond) op welke plekken de aansluitpunten zich bevinden.


02.

Bepaal de functies van de verschillende leefhoeken, heb je een intiem leeshoekje? Waar is de eethoek en waar komen de zitplaatsen in de leefhoek?

03.

Geef op de plattegrond als eerste de basisverlichting aan. Dit zijn in principe de eerste lampen die je aandoet als je ’s avonds binnen komt. Hiermee zorg je dat je woonruimte is voorzien van voldoende licht en dat deze verlichting egaal wordt verdeeld. Maak hierbij onderscheid tussen direct licht (bijvoorbeeld inbouw- of opbouwspots) en indirect licht (bijvoorbeeld een vloerlamp of wandlamp).

04.

Na de basisverlichting is het tijd om de sfeerverlichting te plaatsen. Sfeerverlichting heeft in principe niet als functie om de ruimte goed te verlichten, maar hierbij gaat het om een mooie vormgeving van de lamp, die als eyecatcher goed opvalt dankzij haar uiterlijk én een mooi lichteffect kan creëren. Zo creëer je een gezellig sfeertje in huis!

de mooiste eyecatchers


05.

Na de sfeerverlichting voeg je de functionele verlichting toe. Deze lampen geven op een gericht punt wat feller licht zodat je goed kan zien waar je mee bezig bent. Echte werkverlichting dus. Bepaal op welke plekken je wilt lezen, werken of leren en houd rekening met de aansluitpunten. Vaak wordt deze soort verlichting op verschillende momenten op de dag gebruikt waardoor het fijn is als de verlichting verstelbaar of dimbaar is. Zo is het handig dat je met het licht van de lamp boven de eettafel de krant kan lezen, maar dat je er ook romantisch mee kan dineren.

06.

Vervolgens kan je spelen met accentverlichting. Hiermee kan je bijvoorbeeld een schilderij, een beeld of ander kunstobject uitlichten en hier vol de aandacht op richten!

07.

Nu je helder voor ogen hebt welk type verlichting je op welke plek nodig hebt, kan je de daadwerkelijke lampen gaan selecteren. Kijk goed of je op bepaalde plaatsen eventueel de verlichting kunt combineren. Er zijn veel lampen die meerdere functionaliteiten in zich hebben, bijvoorbeeld een vloerlamp met indirecte basisverlichting én een losse lamp die als functionele leeslamp dient.Vind de lamp die bij jouw interieur past