Hoe maak ik optimaal gebruik van natuurlijk lichtinval?

alles over verlichting

Niet alleen kunstlicht, maar ook natuurlijk lichtinval is een belangrijke factor om rekening mee te houden in je lichtplan. Wat voor weer het ook is, elke dag schijnt er een portie daglicht ons huis in. Door het natuurlijk lichtinval binnenshuis te versterken geniet je nog meer van je dag! Bovendien heeft zonlicht nog meer positieve effecten: Het is de belangrijkste bron van vitamine D én het maakt je gelukkiger. Reden te meer om het zonnetje niet buiten te sluiten, maar juist naar binnen te lokken én te versterken met de juiste kleuren. Wij geven je vier basistips om je interieur af te stemmen op de natuurlijke lichtinval in je huis.


LICHTINVAL VANUIT HET NOORDEN

Vanuit het noorden heb je te maken met koele ondertoon in het daglicht. Vermijd daarom de kleuren blauw en staalgrijs, dit kan een kil effect hebben. Kies hier voor warme, donkere kleuren: mooie donkerbruine houten meubels, gecombineerd met oranje, rood of paarse woonaccessoires.

LICHTINVAL VANUIT HET OOSTEN

Licht uit het oosten veranderd het meest op een dag: In de ochtend pak je een warme gloed mee, die in de loop van de dag koeler wordt. Het lichtinval kan je mooi accentueren met blauw- en groentinten. Neem donkergrijs als basis en combineer dit met donkerpaars, donkerblauw of donkergroen voor een stoere en luxe uitstraling.
LICHTINVAL VANUIT HET ZUIDEN

Goed nieuws! Door de heldere, warme gloed die bij jou naar binnen valt, komen veel kleuren goed tot hun recht. Jouw woonkamer leent zich bijvoorbeeld bij uitstek voor lichte kleuren, zoals wit, lichtgrijs of een warme zandkleur, combineer dit met blauw en je hebt het perfecte strand gevoel in huis. Ook pastelkleuren passen heel mooi bij het warme licht. Maar wees terughoudend met felle en donkere kleuren. In combinatie met het warme licht kan dit overheersend worden.

LICHTINVAL VANUIT HET WESTEN

Licht vanuit het westen begint koel, maar zodra het zonnetje wat hoger aan de hemel staat heb je te maken met een subtiele, warme gloed in huis. Deze subtiele gloed is perfect te combineren met pasteltinten. Kies voor lichtgrijs of roomwit als basis en combineer met zachte kleuren, zoals roze of lichtblauw.
te donker in huis

Veel mensen vinden hun huis overdag wat te donker. Het kan zijn dat je wat kleine ramen hebt, ten opzichte van het vloeroppervlak, of dat je huis erg diep is. Wat de oorzaak ook is, er zijn altijd een paar manieren om meer daglicht je huis te krijgen:

01.
Kies voor een lichte bestrating voor het raam, daarmee weerkaats je meer licht naar binnen. Snoei de begroeiing aan de buitenzijde zoveel mogelijk terug. Zo ver dat je het groen vanuit binnen niet of nauwelijks kunt zien.

02.
Door de kleur van je kozijnen en overige houtwerk in een lichte kleur te schilderen weerkaats je meer licht je huis in. Door de vensterbank leeg te maken en eventueel wit te schilderen zorg je voor meer reflectie en dus meer licht. Ook een gladde, witte wandafwerking draagt hieraan bij. Het meeste licht wordt echter door de vloer weerkaatst, kies dus voor een lichte vloer en combineer dit met meubels die wat hoger op de poten staan, zodat het licht hier onderdoor valt en je ook voor een extra ruimtelijk beeld, onder de meubels door kan kijken.

03.
Plaats geen hoge meubels in de buurt van het raam en kies voor lichte meubels in je interieur. Ook hoogglans meubels reflecteren uitstekend.

04.
Plaats een grote spiegel op een strategische plek tegenover het raam.