Wat is eikenhout?

Alles over hout

Eikenhout is een zeer populaire houtsoort die bekend staat om zijn nerftekeningen en kleurschakeringen. Deze behoren tot het natuurlijke karakter van jouw eikenhouten tafel, eikenhouten kast of eikenhouten ledikant. Naast het feit dat dit hout geschikt is voor kasten, tafels en ledikanten, gebruiken we eikenhout ook voor stoelpoten.


leefsituatie

Eikenhouten meubels zijn gemaakt van massief hout en hierdoor erg sterk. Dit zorgt ervoor dat je meubels van eikenhout een duurzaam product zijn, omdat dit hout tegen een stootje kan en dus een lange levensduur heeft. Eikenhouten meubels met een beschermende laklaag zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en huisdieren. Let wel op met de scherpe nagels van je beestje.

Een eikenhouten meubel dat onbewerkt is, is gevoeliger voor een intensieve leefsituatie. Dit omdat dit meubel gevoeliger is voor vlekken en kringen.


UITSTRALING EN KENMERKEN VAN EIKENHOUT

+ Harde en sterke houtsoort
+ Verkrijgbaar in vele kleuren, makkelijk te kleuren
+ Noesten en kleur- en structuurverschillen zijn aanwezig voor authentiek karakter
+ Minimale kans op splinters
+ Natuurlijke uitstraling

- Kan krimpen of uitzetten door slechte luchtvochtigheid

meer over de werking van hout

Mogelijke afwerkingen en onderhoud van eikenhout

Eikenhout kan worden afgewerkt met diverse laklagen. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een houten eettafel met een wat stoerdere uitstraling? Dan kies je voor een tafel die is afgewerkt met een soft touch lak. Wil je je juist dat je meubels een klassieke uitstraling hebben? Dan zijn meubels die zijn afgewerkt met een transparante laklaag een juiste keuze. Het onderhoud van je eikenhouten meubel is vervolgens afhankelijk van de afwerklaag. Voor iedere afwerking hebben wij het juiste onderhoudsproduct.

meer over onderhoud van houtEikenhouten meubels met soft touch lak
Een aantal eikenhouten meubels in onze collectie heeft een soft touch laklaag. Dat wil zeggen dat deze meubels een beschermende laklaag hebben waarbij de natuurlijke matte uitstraling behouden blijft. Ook blijft de karakteristieke nerf van het hout zichtbaar en kun je deze nog steeds goed voelen als je met je vingertoppen over het hout gaat. Door deze afwerking behoudt het meubel een prachtige natuurlijke, ietwat stoere uitstraling.

+ Natuurlijke, matte uitstraling
+ Kans op kringen en vlekken is gering

Eikenhouten meubels met een olielaag
De olie waarmee een eikenhouten meubel is behandeld, is in het meubel getrokken en beschermt de tafel, kast of het ledikant daarom tegen kringen en vlekken. Bovendien behouden eikenhouten meubels met een olielaag hun natuurlijke uitstraling.

+ Natuurlijke uitstraling
+ Kans op kringen en vlekken is gering


Eikenhouten meubels met een transparante laklaag
Ook is het mogelijk dat onze eikenhouten meubels voorzien zijn van een transparante laklaag. Dit is een dikkere laag dan de soft touch laklaag en hiermee is het hout dan ook extra goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. De kans op kringen en vlekken is namelijk zeer gering. De afwerking zorgt voor een flinke glans over het meubel, die zorgt voor een klassieke uitstraling.

+ Kans op kringen en vlekken zeer gering
+ Frisse glans
+ Nerven niet meer te voelen

Eikenhouten meubels zonder laklaag
Om de natuurlijke look & feel van een houten meubel te behouden, kan het zijn dat je houten meubel niet behandeld wordt met een beschermende laklaag. Hierdoor behoudt het meubel zijn authentieke uiterlijk vol noesten, kleurverschillen en meer. Omdat je meubel een beschermlaag mist, is je eikenhouten meubel wél gevoelig voor vlekken en kringen. Om dit tegen te gaan moet je deze houtsoort daarom goed onderhouden.

+ Natuurlijke uitstraling
+ Oneffenheden makkelijk te herstellen
+ Gevoelig voor kringen en vlekken


Herkomst van hout

Het eikenhout waar Goossens mee werkt is vooral afkomstig van eikenbomen uit Europa.


Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.