Wat is teakhout?

alles over hout

Teakhout is een Aziatisch hardhout met bijzonder duurzame kenmerken. Deze massieve houtsoort is van nature wat vettig waardoor het verrassend zacht aanvoelt.

Daarnaast is teak te herkennen aan de grove nerf en vaak meerdere noesten. Teakhout wordt ambachtelijk bewerkt en daardoor is elk meubel uniek in zijn uitstraling. In onze collectie hebben we meubels van nieuw of hergebruikt teakhout, ook wel driftwood genoemd.

Driftwood is onder andere afkomstig van oude gebouwen, boten, spoorwegen en rijstbakken. Door middel van een speciale procedure wordt de uitzonderlijke uitstraling van drijfhout gecreëerd.


leefsituatie

Teak is een sterke houtsoort en daarom geschikt voor intensief woongebruik. Let er wel op dat onbewerkt teakhout gevoeliger is voor vlekken en kringen als je het niet op de juiste manier onderhoud. Dus valt er een glas water om één van je teakhouten meubels? Dan is het belangrijk dat er direct actie wordt ondernomen en het water wordt opgedaan met een schone droge theedoek.

UITSTRALING EN KENMERKEN VAN TEAKHOUT

+ Teakhout is zeer hard
+ Grove nerf en relatief veel noestvorming die het hout authentiek maken
+ Met de hand geplaatste inzetstukken in het hout waar vroeger verbindingsgaten zaten
+ Kleine verschillen in bladdikte, zorgt voor een speels uiterlijk
+ Ambachtelijk gemaakt, hierdoor kleine verschillen in maten
+ Onbehandeld teak oogt aanvankelijk ietwat grijzig en wordt door de tijd warmer van kleur

- Onderling kleurverschil: door het trage en moeizame proces van kleuring door middel van kleilagen is de kleur moeilijk voorspelbaar
- De luchtvochtigheid in Indonesië is erg hoog. Hierdoor kunnen er, eenmaal in Nederland aangekomen, krimpscheurtjes of barstjes ontstaan

meer over de werking van hout

Mogelijke afwerkingen en onderhoud van teakhout

Teakhout wordt óf niet bewerkt óf met een beschermende olielaag afgewerkt. Zoek je meubels met een authentieke uitstraling die een stoer karakter geven aan je interieur? Kies dan voor meubels van onbewerkt teakhout. Wil je een houten meubel, zoals een kast of tafel, die een natuurlijke uitstraling heeft maar wel beter is beschermd tegen invloeden van buitenaf, dan kun je beter gaan voor een teakhouten meubel met een olielaag. Maar ook met een olielaag over je houten meubel, is het noodzakelijk om deze drie maal per jaar te behandelen met een onderhoudsset zodat het meubel fris en schoon blijft. Als het hout onbewerkt is, kun je het hout zelf behandelen zodat je teakhouten tafel, kast of ledikant zo lang mogelijk mooi blijft.

meer over onderhoud van houtTeakhouten meubels die onbehandeld zijn
Teak is een prachtige houtsoort, dus om die authentieke uitstraling vol grove structuren en noesten te behouden wordt er soms voor gekozen om het hout niet te bewerken. Onbehandeld teakhout moet wel beschermd worden tegen eventuele kringen en vlekken. Hoe je dat doet lees je op onze onderhoudspagina. Een ander voordeel van onbehandeld hout is, dat als je een oneffenheid op het meubel aantreft, dit makkelijk licht op te schuren is.

+ Natuurlijke uitstraling
+ Oneffenheden makkelijk te herstellen
- Gevoelig voor kringen en vlekken

Teakhouten meubels met een olielaag
De kans op vlekken en kringen op je teak meubel wordt aanzienlijk kleiner als het meubel bewerkt is met een olielaag. De olie trekt namelijk in het teakhout.

+ Natuurlijke uitstraling
+ Kans op kringen en vlekken is gering


Herkomst van teakhout

Teakhout komt van teakbomen uit Azië die groeien in een tropisch klimaat, onder heel andere omstandigheden dan bij ons in Europa. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in het hout ontstaan die het meubel een nog natuurlijkere uitstraling geven.


Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.