Heb je hier al aan gedacht bij het kopen van een nieuwe eettafel?

alles over eettafels

Wil je een nieuwe eettafel? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Want waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van een eettafel?

Je vindt hier de meest gestelde vragen.

Hoe groot moet mijn eettafel zijn?

Hoe groot jouw eettafel moet zijn, is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Waar je vooral op moet letten is hoeveel ruimte je hebt. Dit kun je heel makkelijk zelf opmeten. Bedenk je goed dat je ook ruimte nodig hebt rondom de tafel, want je moet ten slotte wel makkelijk aan tafel kunnen gaan zitten en om de tafel heen kunnen lopen. Ook moet je rekening houden met het aantal personen dat aan tafel plaatsneemt.

meer over de grootte

Kies ik een rechthoekige, vierkante, ronde of ovale eettafel?

Een rechthoekige eettafel is het meest populair. Deze is natuurlijk ook extra handig omdat je veel plaats hebt op tafel. Maar soms past een vierkante, ronde of ovale eettafel veel beter bij je ruimte of woonbehoefte. Een vierkante of ronde eettafel is bijvoorbeeld veel praktischer in een kleine ruimte en een ovale eettafel is vooral geschikt in een smalle ruimte.

meer over de vorm

Kies ik een eikenhouten, teakhouten, notenhouten of hoogglans eettafel?

Eettafels zijn verkrijgbaar in vele materiaalsoorten. Wij hebben vooral eettafels in eikenhout, teakhout, notenhout of MDF. Welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw leefsituatie, hangt af van de afwerking van het hout.

Zo is een hoogglans witte eettafel of een meubel dat is afgewerkt met een blanke glanslak beter beschermd tegen invloeden van buitenaf, maar blijft de natuurlijke uitstraling van bijvoorbeeld je eiken eettafel gewaarborgd bij een olie-afwerking of een soft touch lak.

meer over het materiaal

Wat voor poot wil ik onder mijn eettafel?

Tafelpoten zijn er in allerlei designs. De keuze voor een tafelpoot heeft vooral te maken met smaak, want iedere poot is even sterk. Daarnaast is het goed om te denken aan het doel van de tafel.

Poten onder de hoeken van een tafel geven je optimale ruimte voor de benen, maar wil je juist stoelen bij kunnen schuiven voor als er visite is, dan is een eettafel met een kruispoot in het midden misschien een betere keuze.

meer over eettafelpoten

Wat zijn de voordelen van een uitschuifblad of een aanzetblad betreft mijn eettafel?

Heb je geen ruimte voor een grote eettafel, maar wil je soms wel meer plaats hebben aan tafel? Dan kun je kiezen voor een eettafel die uitschuifbaar is of een aanzetblad als optie heeft.

Als je visite hebt, creëer je in een mum van tijd meer plaats aan tafel. En soms kan het ook handig zijn als je meer ruimte op tafel wilt creëren, bijvoorbeeld voor een uitgebreid zondagsontbijtje.

Meer over een uitschuifblad en aanzetblad

Ik heb al eetkamerstoelen. Passen deze aan mijn nieuwe eettafel?

Of je eetkamerstoelen aan je eettafel passen, hangt af van de vorm van je eetkamerstoel en van de poten van je eettafel. Een tafel van 200 centimeter met grove poten onder de hoeken bieden geen 200 centimeter ruimte. Bovendien is het belangrijk om 70 centimeter ruimte per persoon aan tafel te rekenen.

Heb je eetkamerstoelen met een armleuning? Dan moet je rekening houden met de hoogte van je tafel en een eventuele tafelregel. Want de armleuningen moeten natuurlijk wel onder de tafel passen. En dan is het ook nog prettig als er 10 centimeter ruimte zit tussen je benen en de tafelregel.

Meer over eetkamerstoelen aan je eettafel

Wat is de ideale hoogte van een eetkamertafel?

De meeste eettafels in onze collectie hebben een hoogte tussen 76 en 79 centimeter. De ideale hoogte van je eettafel voor jou is afhankelijk van wat je prettig vindt. Zit je graag hoog aan tafel, dan kun je kiezen voor een lagere eettafel, maar zijn jij en je partner erg lang, dan kun je kiezen voor een hogere tafel.

Ook raden wij aan om de hoogte van je eetkamerstoel op te meten. Als deze lager is dan gebruikelijk en je kiest een hoge eetkamertafel, is de kans groot dat je niet fijn aan tafel zit.

Meer over de hoogte van je eettafel