• 03-09-2018
  • Woonkamer

Om ergonomisch goed te kunnen zitten, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden. “Een belangrijke voorwaarde  is dat je hele lichaam in balans moet zijn en je dus niet alleen op de zithoek, -diepte, en -hoogte moet letten, maar bijvoorbeeld ook op de juiste hoogte van de armleuning” aldus fysiotherapeut Biemond. We nemen je even mee in de basisvoorwaarden van lekker zitten.

1. Ideale zithoogte

Als je benen in een hoek van 90° op de grond staan, zit je op de juiste hoogte. Zorg dat je een platte hand tussen de zitting en de bovenkant van je knieholte kan leggen.

2. Juiste zithoek

Natuurlijk is ook de juiste zithoek van groot belang voor optimaal zitcomfort. Bij een te schuine hoek bestaat wederom het gevaar van onderuit zakken en dan is de ondersteuning niet meer optimaal. “De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95 en 105°. Bij een schuinere rug zal je zien dat je automatisch onderuit zakt.” 

3. Ideale zitdiepte

Net als een te schuine zithoek, werkt ook een te diepe zitting het onderuitzakken in de hand. “Het gevolg is dat je gaat zitten met een bolle rug waardoor je moeilijker kan opstaan of kan gaan verzitten. Zorg dat je lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel. Als je een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan plaatsen, dan is de zitdiepte juist.” 

4. De armleuning

Bij de juiste hoogte voor de armleuning  zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90° op de leuningen. “Een op de juiste hoogte ingestelde armlegger zorgt voor ontspannen schouders en draagt bij aan een goede zithouding. Wanneer de armleggers te laag staan ingesteld, zak je automatisch onderuit om je armen alsnog op de armleggers te laten steunen. Of je zakt schuin weg om op één van de armleggers te hangen, waardoor je dus scheef in de stoel komt te zitten” legt fysiotherapeut Biemond uit.  “Bij te hoge armleggers krijg je last van opgetrokken schouders dat weer kramp in je nek kan veroorzaken”. 

5. Lende ondersteuning

“Tijdens het zitten treden er vooral op de onderrug, bij je lendenwervels, grote belastingen op. De meeste rugklachten vinden hier dan ook hun oorsprong. Omdat de lengte en de vorm van iedere wervelkolom volkomen uniek is, kan je (zowel in de hoogte als in de juiste dikte) de lendesteun zo instellen dat hij jouw lendenholling perfect kan ondersteunen.”  

6. Een goede ondersteuning aan de ruggenwervel 

Een goed afgestelde stoel zorgt ervoor dat je rug zijn natuurlijke S-vorm behoudt. Zo steunt je gehele onderrug tegen de rugleuning en kan je zitten met ontspannen schouders. 

Toch af en toe bewegen

Wist je trouwens dat sommige relaxfauteuils zijn voorzien van een USB aansluiting? Zo heb je altijd de oplader voor je telefoon, tablet of E-reader bij de hand. Eigenlijk hoef je dus nergens meer voor uit je stoel te komen. Toch raadt fysiotherapeut Biemond sterk aan om af en toe  van houding te veranderen. “Ook al zit je in een goed afgestelde relaxstoel, er wordt toch een bepaalde druk uitgeoefend op je botten, spieren en gewrichten.” Wissel iedere 15 a 20 minuten van zithouding. De meeste relaxfauteuils kan je elektrisch bedienen, zodat je met een paar drukken op de knop in andere houding zit. En ja, die reclames op tv zijn natuurlijk vreselijk irritant. En die serie op Netflix gaat bijna geruisloos over naar de nieuwe aflevering. Maar maak toch even goed gebruik van deze kleine onderbrekingen door bijvoorbeeld wat te drinken te pakken, even snel wat op te ruimen of een lekkere wandeling met de hond te maken . 

Moeite met opstaan?

Zie je na al dat lekkere zitten een beetje op tegen het opstaan? Wil je dat dit gemakkelijker gaat of doet opstaan soms zelfs wel eens pijn? Dan biedt een stoel met sta-op functie uitkomst. De stoel  ondersteunt je bij het opstaan door met je mee te bewegen. Zo kun je naast relaxed zitten ook makkelijk opstaan. 

Tijd voor een dutje? 

Is de televisie toch minder spannend dan je had verwacht? Sommige fauteuils kunnen (bijna) volledig naar achteren kantelen. Met de rugleuning helemaal naar achteren en een volledig uitgeschoven voetenbank, heb je een minimale druk op de wervelkolom. Fysiotherapeut Biemond vult aan: “De liggende positie waarbij je benen hoger liggen dan je hart, is een gezonde lighouding. Deze houding ontspant de spieren en voert vocht af uit de onderbenen”. Heerlijk na een lange werkdag!

Wist je trouwens dat veel relaxfauteuils zelfs zijn voorzien van een massagefunctie?! Kortom: in deze fauteuils is het heerlijk vertoeven. 

Liever samen relaxen? 

Helaas kan er maar één iemand in de relaxstoel zitten. Ben jij naar de bank gedegradeerd? Lees hier wat de beste zithoudingen zijn op een bank, of dwing een relaxbank af bij de permanente bewoner van de relaxfauteuil. 

Goossens Excellent

Relaxfauteuil Remix met draaipoot

Draai-relaxfauteuil medium arm a | leer |...

 2.479,-
Goossens

Relaxfauteuil Bergen handverstelbaar

Relaxfauteuil small | leer | Leder master...

 999,-  899,-
10% KORTING
Goossens Excellent

603-17300185 fauteuil smooth

Relaxfauteuil medium (standaard) | leer |...

 1.899,-