Hoe groot moet mijn eettafel zijn?

| Alles over eettafels |

Hoe groot je eettafel moet zijn, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de ruimte waarin de eettafel komt te staan en het aantal personen dat aan tafel plaats moet kunnen nemen.


Ruimte voor de eettafel

De meest belangrijke vraag is natuurlijk: hoeveel ruimte heb je voor je eettafel? Dit kun je heel makkelijk zelf opmeten. Denk daarbij ook aan de ruimte die je nodig hebt rondom de eettafel, zodat je makkelijk aan tafel kunt gaan zitten en ook handig weer van tafel kunt gaan. Komt je tafel tegen een wand te staan? Dan moet heb je ongeveer 60 tot 70 centimeter nodig om je eetkamerstoel naar achteren te schuiven.

Daarnaast is het handig als je ook nog voorbij de eettafel kunt lopen. Zo hoeft niet iedereen op te staan als je even iets uit de keuken moet pakken. Ook voor de loopruimte moet je 60 centimeter rekenen. Dus tel je het aantal centimeters voor het aanschuiven van je stoel en de loopruimte bij elkaar op, dan kom je tot de conclusie dat de tafel nu al minimaal 120 centimeter van de wand moet staan. Dat is vast geen probleem als je genoeg ruimte in je woon- of eetkamer hebt.

Heb je minder plaats, dan kun je kiezen voor een eettafel met een breedte van 90 centimeter. Natuurlijk kun je ook eens kritisch kijken naar de opstelling van je meubels. Soms kun je door het veranderen van de opstelling van je meubels meer ruimte creëren. Ben je benieuwd of dat in jouw interieur mogelijk is? Door middel van een gratis persoonlijk interieur advies denkt onze interieurstyliste graag met je mee over de indeling van je meubels in je woning.


Zonder loopruimte

Met loopruimte


Aantal personen

Als je een eettafel koopt, moet hij natuurlijk wel groot genoeg zijn zodat alle personen van het gezin er aan plaats kunnen nemen. Heb jij een gezin van acht personen, dan is een grote eettafel een must. Maar woon je net samen met z’n tweetjes? Dan voldoet een kleinere eettafel ook. Houd er in ieder geval rekening mee dat je per persoon 70 centimeter ruimte aan de eettafel moet rekenen.

Dus wil je acht personen aan tafel plaatsen? Dan moet je eettafel minimaal 300 centimeter lang zijn, omdat je ook rekening moet houden met de poten. Als je dit te groot vindt, kun je er ook voor kiezen om personen aan het hoofd van de tafel te plaatsen. Let er dan wel op dat er geen tafelpoot in de weg zit.

3

Doel van de eettafel

Als je een nieuwe eettafel koopt, is het ook van belang om na te denken over het doel van de tafel. Want een tafel wordt al lang niet meer gebruikt om enkel aan te eten. Ook wordt hij benut voor veel andere activiteiten, de tafel is in veel huizen tegenwoordig het middelpunt van de woning. Voor het lezen van de krant en voor een kopje koffie met de buurvrouw. En door je tieners wordt ie gebruikt voor het maken van huiswerk en door je kleintjes voor het kleuren en knutselen. Misschien hobby je zelf ook graag aan tafel?

Kortom: een grote eettafel is handig voor de grote stapel studieboeken, het wekelijkse theekransje en het openslaan van de krant als je nog niet bent overgestapt op een tablet.