Kan een matras ervoor zorgen dat ik het 's nachts niet te warm en niet te koud heb?

alles over matrassen

De meesten denken dat een dekbed de temperatuur bepaalt in bed. Onder andere ja. Het is niet de enige factor die zorgt voor warmte.

Een matras, en dan vooral de afdeklaag van het matras, zorgt daar ook voor.


Wat de juiste temperatuur is in bed, is erg persoonlijk. Want als je een koukleum bent, heb je juist graag een warmer bed, dan als je het juist vaak te heet hebt. Houd daarom altijd rekening met wat voor afdeklaag er in je matras verwerkt is. We hebben matrassen met veel verschillende afdeklagen. Zo zit er altijd een matras tussen die bij je past.

Meer verkoeling in bed

Als je slaapt, schommelt de temperatuur in bed tussen de 32 en 34 graden. Wordt het warmer, dan heeft je matras de taak om die overtollige warmte af te voeren. Lukt dit niet, dan kan de temperatuur in bed met 1 graad per uur stijgen. En die warmte, of zeg maar gerust hitte, in bed zorgt vervolgens weer voor een slechte nachtrust. Je slaapt hierdoor een stuk lichter. Denk aan die hete zomernachten, meestal kom je dan ook moeilijker in slaap en slaap je onrustiger.

Heb jij het snel te warm in bed? Kies dan voor een matras waarvan de afdeklaag bestaat uit gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast adviseren wij om een binnenkern van pocketveren te kiezen. Deze werkt ventilerend, wat ook bijdraagt aan meer verkoeling in bed.

Meer warmte in bed

Lig jij vaak nog te bibberen in bed van de kou en duurt het even voordat je bent opgewarmd? Dan is het slaapsysteem te laag en koel je af. Je hebt dan een matras nodig met een goede warmte isolatie. Het beste kun je dan kiezen voor een matras die zich snel aan je lichaamstemperatuur aanpast. Wij adviseren matrassen met een afdeklaag van latex of visco. Latex is relatief warm en ventileert minder goed, visco is thermo-elastisch en wordt zachter en warmer als het in aanraking komt met lichaamswarmte.

Als je meer wilt weten over de afdeklagen in een matras, kun je deze informatie nog eens rustig nalezen.

wat is een afdeklaag en welke soorten zijn er?